På polske plader

Højtuddannet: De første 14 dage i Danmark græd jeg hver dag

Det er svært at komme til Danmark med tasken fuld af kompetencer og så ikke kunne bruge dem. Det fortæller polske Kasia. Heldigvis kan flid og tålmodighed gøre en stor forskel.
Det er svært at lægge sin gode uddannelse og sit gode job i mølposen for at arbejde som ufaglært på et gartneri i Danmark. Det fortæller polske Kasia.
Det er svært at lægge sin gode uddannelse og sit gode job i mølposen for at arbejde som ufaglært på et gartneri i Danmark. Det fortæller polske Kasia. Privatfoto.

- De første 14 dage på jobbet i Danmark,  græd jeg hver dag, når jeg kom hjem fra arbejde. Jeg følte, at det var en kæmpe fejltagelse, at jeg var rejst til Danmark.

Det fortæller polske Kasia Popiel Gluszkowski. Hun er en af tusindvis af polakker, der kommer til Danmark og tager ufaglærte job, selv om de har en lang uddannelse med sig hjemmefra.

Ifølge en ny undersøgelse har op til 69 procent af polakkerne i Danmark en videregående uddannelse. Men kun 19 procent af dem har et job i Danmark, hvortil der som regel kræves en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

Kasia Popiel Gluszkowski har en mastergrad i marketing og ledelse samt en uddannelse i produktionsstyring. Hun lægger ikke skjul på, at det var en brat overgang for hende at komme til Danmark.

- Jeg havde et drømmejob i marketing-afdelingen hos den svenske energikoncern Vattenfall i Polen. Men da min kæreste havde fået et job i Danmark, og jeg var meget forelsket, valgte jeg at følge med ham, fortæller hun, og fortsætter:

- I stedet for som i Polen at arbejde på kontor og bruge min uddannelse fik jeg et job på gartneriet Rosa Danica på Nordfyn. Det var et enkelt, fysisk arbejde i drivhusene.

Overgangen var så brat og svær, at hun følte, at hun var havnet det helt forkerte sted.

- Men da jeg så fik min første løn, tænkte jeg: 'Jeg kan godt overleve de ni måneder, jeg har skrevet kontrakt for'.

Måneder blev til år

Det blev ikke ved de ni måneder. Ni år er det indtil videre blevet til på gartneriet Rosa Danica.

- Jeg er meget glad for mit arbejde nu. Langsomt, langsomt er jeg avanceret, så jeg nu arbejder med at styre kvaliteten i produktionen af blomster. Vi er ved at udvikle vores helt eget system for kvalitetsstyring, og det er mægtigt spændende, fortæller Kasia Popiel Gluszkowski.

Adspurgt om hun set i bakspejlet er ærgerlig over, at hun ikke kunne gøre brug af sin uddannelse, da hun kom til Danmark, siger hun:

- Både ja og nej.

- Ja på den måde, at jeg kan se, hvordan mine kammerater fra studietiden i Polen i dag har større stillinger der, end jeg har her.

- Nej, på den måde at jeg har lært alt om produktion af blomster helt fra bunden af og har nu en stor viden om det. Så jeg føler mig rigtigt godt rustet til mit nuværende arbejde med kvalitetsudvikling.

Nøglen er flid og ydmyghed

Hun mener, at man som udlænding i Danmark gør klogt i at være ydmyg, selv om man har en lang uddannelse.

- Jeg har ikke forventet noget, bare fordi jeg havde en lang uddannelse med mig fra Polen. Jeg har hele tiden mindet mig selv om, at jeg ikke er i mit hjemland.

Hendes opskrift på karriere-succes for veluddannede udlændinge i Danmark er blandt andet flid og tålmodighed.

- Jeg arbejder hårdt og er tålmodig. Derudover har jeg gjort en masse for at lære om arbejdskulturen i Danmark, danske regler og vaner, fortæller Kasia Popiel Gluszkowski.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
Polske arbejdere slår sig ned i Danmark
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.