Hjerneskadet psykiater udskrev forkert medicin til små børn

En hjerneskadet psykiater har fået lov at fortsætte med at udskrive medicin. Psykiateren har fejlmedicineret børn helt ned i seks års alderen. Den administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen erkender, at man kunne have grebet ind tidligere.
Det er Else Schmidt, der som administrerende direktør i Sundhedsstyrelse, har det overordnede ansvar for, at at der ikke sker fejl i behandlingen af danskerne. - Vi har været alt for langmodige, siger hun om denne sag til 21 Søndag.
Det er Else Schmidt, der som administrerende direktør i Sundhedsstyrelse, har det overordnede ansvar for, at at der ikke sker fejl i behandlingen af danskerne. - Vi har været alt for langmodige, siger hun om denne sag til 21 Søndag. Casper Christoffersen, Scanpix/arkiv

En hjerneskadet psykiater fra Vestjylland har stillet forkerte diagnoser og fejlmedicineret børn. Det viser dokumenter, som DR's 21 Søndag har fået indsigt i.

Blandt patienterne har været børn helt ned i seks års alderen Psykiateren har behandlet børn, selvom han slet ikke er uddannet til det, og dermed har han handlet imod retningslinjerne.

Ifølge Sundhedsministeriets "Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser" er det nemlig en børne- og ungdomspsykiatrisk speciallægeopgave at vurdere, om et barn eller en ung under 18 år har behov for medikamentel behandling af psykisk lidelse.

Allerede i 2009 blev Sundhedsstyrelsen gjort opmærksom på, at psykiateren fejldiagnosticerede og -behandlede børn og unge. Alligevel fortsatte han i årevis med at tage nye børn ind i sin praksis og give dem stærk medicin, uden at styrelsen stoppede ham.

Alene fra maj til oktober 2011 ordinerede han 73 gange medicin til børn og unge, viser dokumenter, som 21 Søndag har fået indsigt i.

Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, beskriver omfanget af indberetningerne til Sundhedsstyrelsen som meget omfattende.

- Det er så voldsomt, at der er en skærpet grund til at gribe ind og rejse en egentlig tilsynssag på baggrund af de her indberetninger, siger han

Administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, erkender, at styrelsen kunne have standset psykiateren tidligere.

- Der er alarmklokker, der har ringet, men det har taget alt for lang tid, og vi har været alt for langmodige, siger hun i 21 Søndag.

- Det er ikke i orden, det der er sket.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.