DEBAT

Heunicke: Lad kvinderne være i bus og tog

Over 1000 kvinder har delt deres oplevelse om hverdagssexisme, og det har fået transportministeren til tasterne.
Lad os sige fra over for sexisme i det offentlige rum, skriver Magnus Heunicke i et indlæg på Facebook.
Lad os sige fra over for sexisme i det offentlige rum, skriver Magnus Heunicke i et indlæg på Facebook. Scanpix Denmark// Liselotte Sabroe

- Det var dog ufattelig klamt og grænseoverskridende afstumpet, lyder det fra transportminister Magnus Heunicke (S) i et indlæg på Facebook.

- Der findes en temmelig stor gruppe mænd, der åbenbart ikke kan tage bussen, S-toget eller metroen uden at begynde at befamle de kvindelige medpassagerer, prøve at spærre udgangen mens de kommer med såkaldt "frække tilbud" i form af trusler om voldtægt eller slet og ret lyner deres bukser ned og tager deres tissemand frem midt i toget eller bussen.

Reaktionen kommer, efter mere end 1000 kvinder har delt deres oplevelser med sexisme i dagligdagen på en ny hjemmeside. Projektet hedder Everyday Sexism Project Danmark og har til formål at dokumentere, hvad kvinder bliver udsat for til daglig. Og det er ikke småting.

- Det eneste kvinder kan med biler, er at blive kneppet på bagsædet, fik en at vide.

- Mens jeg træner, går en gruppe mænd forbi og konstaterer "Nice ass" i en rigtig ubehagelig tone, mens jeg får elevatorblikket, skriver en anden.

- Det gør ikke ondt, hvis du ikke gør modstand, men vi kan blive nødt til at binde dig, fortalte to mænd til en 14-årig pige, der søgte husly. Hun flygtede.

- Kører på cykel lige ved Fælledparken. En mand kommer kørende fra modsatte retning på cykel - idet han passerer mig tager han mig på brysterne, skriver en fjerde.

Oplevelserne er talrige, og de bliver læst igennem, før de bliver trykt. Projektet er sat i gang af Dansk Kvindesamfund.

Hverken flot eller modigt

Transportministeren fik det råd, at han skulle sige, at det var flot og modigt, at kvinderne sagde ja til at skrive om deres oplevelser.

- Men hvad er det for en tilgang? spørger han.

- Hvis det er "flot og modigt" af kvinderne, siger man jo også, at de jo nok selv er lidt skyld i det, og at de i hvert fald burde føle sig lidt skamfulde over oplevelsen.

- Intet kunne være mere forkert. Det er de ulækre mænd, der bærer 100 pct af skylden for deres totalt uacceptable og grænseoverskridende opførsel. Ikke kvinderne. Det her skal ingen acceptere.

Han undrer sig over, at ingen hjælper medpassagerne, der føler sig alene, når de bliver befamlet i busser og tog.

- En ting har slået mig: Mange af kvinderne skriver om, hvordan der ofte var mange medpassagerer - og flere af dem har ikke kunnet undgå at se, hvad der foregik og høre, hvad der blev sagt. Alligevel er det de færreste, der åbenbart reagerer. Samtidig fortæller kvinderne, at de pludselig følte sig utrolig alene og udsatte midt i myldretiden.

- Her er en opgave for os alle sammen: Lad os sige fra over for sexisme i det offentlige rum. De typer skal lukkes ned, og det kræver, at vi alle sammen er parate til at sige fra og hjælpe til, næste gang en idiot går i gang med de her afstumpede krænkelser.

Er du enig? Deltag i debatten herunder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.