Herberg advarer: Så hårdt rammer kontanthjælpsloftet
Det nye kontanthjælpsloft vil sende flere ud i hjemløshed og øge presset på de i forvejen fyldte Københavnske herberger, lyder advarslen fra et herberg på Amager i København.
Herberger i København frygter, at konsekvenserne ved kontanthjælpsloftet vil skubbe flere ud i hjemløshed 
Herberger i København frygter, at konsekvenserne ved kontanthjælpsloftet vil skubbe flere ud i hjemløshed  Nils Meilvang: Scanpix/arkiv

Det nye kontanthjælpsloft risikerer at sende flere tusinde af københavnere ud i hjemløshed, som konsekvens af lavere ydelser. Det kommer til kunne mærkes i form af flere henvendelser hos blandt andre herberget Hørhuset, som ligger på Amager, siger afdelingsleder af Hørhuset, Luna Østergaard.

- Vi har en klar formodning om, at eftersom de svageste bliver ramt endnu hårdere på økonomien, vil det afføde et øget pres på vores herberg, siger Luna Østergaard.

Flere vil blive fastholdt i hjemløshed 

Hun fortæller, at mange allerede i dag med deres nuværende økonomi har så svært ved at betale husleje, at de bliver sat på gaden.

- Når der bliver skåret yderligere i ydelserne til kontanthjælpsmodtagerne, bliver det problem uundgåeligt bare endnu større. Det vil sende endnu flere på gaden, siger Luna Østergaard.

Hun forklarer, at reformen også vil fastholde mange af de nuværende hjemløse i hjemløshed. For at få tildelt en bolig af kommunen kræver det nemlig blandt andet, at man får lagt et realistisk budget for ens økonomi.

- På kontanthjælp har du så stram en økonomi, at et realistisk bud på, hvad du kan lægge i husleje, maksimalt kan sættes til 3.500 kroner. Men helt ærligt, hvis du skal have en bolig i København til 3.500 kroner om måneden, skal du jo vente 80 år! siger Luna Østergaard.

Derfor forudser hun en kø af mennesker foran Hørhusets hoveddør.

- Udfordringen bliver desværre bare, at vi ikke nødvendigvis kan hjælpe kontanthjælpsmodtagerne, som ikke længere har råd til at bo i egen bolig. Det at blive boligløs berettiger nemlig ikke alene til et ophold på herberg, siger Luna Østergaard.

Hun henviser til lovgivningen som fastslår, at man kun kan få plads på et herberg, hvis man ud over at være hjemløs med økonomiske problemer eksempelvis også har et misbrugsproblem eller er psykisk syg.

- Jeg forestiller mig, at der bliver rigtig mange episoder med mennesker, som henvender sig til os, hvor vi må sige, at vi fuldt ud forstår deres situation og føler med dem, men at vi ikke har mulighed for at hjælpe dem, siger Luna Østergaard.

Grotesk og uholdbar situation

Det sætter kontanthjælpsmodtagerne i en svær situation, hvor de kun kan blive reddet, hvis de har venner eller bekendte med plads på en sofa. Et ophold på et privat pensionat koster nemlig i de fleste tilfælde op til 5.000 kroner og måneden og er derfor heller ikke en realistisk mulighed.

- Det er helt grotesk, at der ikke er andre muligheder for at få hjælp. For hvis først du havner på gaden, er der stor sandsynlighed for, at man udvikler et misbrug eller får psykiske problemer, og så er du lige pludselig i målgruppen til at få en plads hos os, siger Luna Østergaard.

Hun vil derfor opfordre alle dem, som ikke kan få tilbudt en plads på et herberg til at kontakte deres sagsbehandler, så de kan tage stilling til, hvad der skal ske og være med til at råbe nogle instanser op, hvis de er enige i, at situationen er helt uholdbar.

- Det er frygteligt at sige til folk, at vi ikke kan hjælpe dem. Den situation vil vi komme til at stå i rigtig mange gange i den kommende tid, siger Luna Østergaard.

Fakta om kontanthjælpsloftet

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative har vedtaget en række stramninger for kontanthjælp.

Loven trådte i kraft 1. april, men stramningerne indføres over sommeren og efteråret.

En af dem er kontanthjælpsloftet.

Det er en grænse, der indføres for, hvor meget den enkelte kan modtage samlet i kontanthjælp, boligstøtte og støtte til særligt høje huslejeudgifter.

Det træder i kraft i oktober. Især enlige forsørgere bliver ramt, da det er en gruppe, der får mest i boligstøtte. Desto flere børn, jo mere mister kontanthjælpsmodtageren. En enlig med to børn står til at miste 1.000-4.000 kroner.

Hvis man arbejder, mens man er på kontanthjælp, hæves loftet, så man får ret til mere i boligstøtte. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.