Har mistet 3 ud af 4 industriarbejdspladser: Pyt med det

Det ikke landkommunerne, der har mistet flest industriarbejdspladser, det er den københavnske Vestegn. Men det er kun godt for kommunen, mener Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (C).
I Vallensbæk Kommune har udviklingen i industriarbejdspladser fra 2000 til 2012 været minus 75 procent.
I Vallensbæk Kommune har udviklingen i industriarbejdspladser fra 2000 til 2012 været minus 75 procent. Hanne Paludan Kristensen/Scanpix

Landkommunerne bløder industriarbejdspladser. Det var den helt store overskrift, da politikere og erhvervsfolk i går var samlet til konferencen "Industrien til debat".

Men faktisk er det ikke landkommunerne, der har mistet flest industriarbejdspladser. Det er kommuner på Københavns Vestegn som Albertslund og Vallenbæk.

Her er tre ud af fire industriarbejdspladser forsvundet siden år 2000. Men pyt med det, lyder det fra Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (C).

"Det har betydet, at byen har kunnet udvikle sig. Vi har fået et rigere erhvervsliv, og vi kan tiltrække nogle helt andre beboere," siger han.

Positiv udvikling

I Vallensbæk er flere store industriarbejdspladser lukket i løbet af de sidste ti år. Blandt andre virksomheden FMC Biopolymer, som udvandt tang til fødevareproduktion. Det har givet plads til både beboelse og kontorarbejdspladser.

"Så selvom vi har mistet mange arbejdspladser, har det ikke været nogen negativ udvikling for os. Tvært imod," siger Henrik Rasmussen.

Nogle af de gamle fabrikshaller bliver i dag brugt kreativt, og det har styrket oplevelsesøkonomien i kommunen.

"Det er selvfølgelig svært for en smed at få arbejde der, men vi har gjort meget for at omskole industriarbejderne til eksempelvis IT," siger han.

Ikke plads til industri

I Vallensbæk gør de ikke noget for at fastholde de sidste industriarbejdspladser eller tiltrække nye. For Henrik Rasmussen er det vigtigt, at vi har industriarbejdspladser i Danmark, men de behøver ikke lige ligge i Vallensbæk.

"Vi har ikke plads til industri, fordi vi ligger så tæt på byen. Det støjer og kræver plads, så det passer ikke rigtig til os," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.