Fyringsfrygt og ulighed truer danskernes lykke

Stigende ulighed og angst for at miste jobbet truer Danmarks position som verdens lykkeligste folk, viser ny undersøgelse.
Danskernes tillid til hinanden kan skride, hvis uligheden fortsætter med at stige. Danmark er dog pt det land i Europa med den største sociale sammenhængskraft.
Danskernes tillid til hinanden kan skride, hvis uligheden fortsætter med at stige. Danmark er dog pt det land i Europa med den største sociale sammenhængskraft. Scanpix: Christian Lindgren

Danmark er det EU-land med størst social sammenhængskraft. Vores borgere har mest tillid til hinanden og er Europas mest tilfredse. Det er konklusionen på en ny europæisk undersøgelse, skriver Ugebrevet A4.

Men trods det opmuntrende resultat, der føjer sig til en række andre kåringer af danskerne som verdens lykkeligste folk, advarer flere forskere om, at lykken kan være til låns. For stigende ulighed og en voksende bekymring for at miste arbejdet truer vores globale førerposition. Det vurderer blandt andre samfundsforsker på Roskilde Universitet professor Bent Greve.

"Der er ingen tvivl om, at den sociale sammenhængskraft herhjemme er presset. Jeg tror ikke på, at vi ligger i toppen som det land i Europa, hvor flest mennesker er tilfredse med tilværelsen, næste gang der kommer en tilsvarende europæisk undersøgelse," siger Bent Greve til Ugebrevet A4.

Han henviser til, at mange danskere oplever store forandringer på arbejdsmarkedet i disse år og en grundlæggende utryghed på grund af stigende ulighed, social dumping, arbejdskraftens frie bevægelighed i Europa, arbejdsløshed, kontanthjælpsreform, dagpengereform og så videre.

"Det er klart, at danskerne er bekymrede. Noget af det værste, folk kan opleve, er at blive fyret eller frygte at blive fyret. De opbrud, vi ser på arbejdsmarkedet for øjeblikket, kombineret med, at sikkerhedsnettet ikke er så fintmasket, vil få en negativ effekt på danskernes tilfredshed. Jeg gætter på, at vi ikke nødvendigvis ligger øverst i EU-målingen næste gang," fastslår RUC-professoren.

Heller ikke Kristian Weise, direktør i tænketanken CEVEA, mener, at Danmark kan være sikre på at bevare førstepladsen i fremtiden.

"Der er ingen garanti for, at vi bliver ved med at være det land, hvor folk oplever den der sociale sammenhængskraft, der gør, at vi føler, at vi alle er i samme båd med al den tilfredshed, der ligger i det. En stor del af danskerne oplever i dag social stress og øget risiko for at miste deres arbejde eller frygter at miste deres forsørgelsesgrundlag. Den utryghed vil på et tidspunkt slå igennem og kan betyde, at vi ikke længere har en international topplacering," siger Kristian Weise til Ugebrevet A4.

Samfundsforsker på Aalborg Universitet professor Jørgen Goul Andersen vurderer dog ikke, at Danmarks førerposition umiddelbart er truet. Dertil er vi som nation simpelthen for velpolstret med en relativt høj velstand og lighed samt stor social tillid mellem borgerne indbyrdes og til institutionerne.

"Det kan godt være, at uligheden er steget, og at den er steget bemærkelsesværdigt meget og hurtigt. Men der er stadigvæk et temmelig stort skridt til de lande, hvor der er mest ulighed. Se bare på forskellen mellem USA og Danmark. Derfor falder vores sociale sammenhængskraft ikke sammen natten over. Det tager lang tid at nedbryde," siger Jørgen Goul Andersen til Ugebrevet A4.

Men hvis uligheden fortsætter med at stige, kan det få vores tillid til hinanden til at skride, konstaterer han. Ifølge professoren går der nemlig en rød tråd mellem social sammenhængskraft og folks tilfredshed med tilværelsen på den ene side og graden af lighed i et samfund på den anden side.

"I dag har danskerne en meget stor tillid til andre mennesker og en grundlæggende tillid til institutioner som staten, Folketinget og kommuner, og det handler også om vores relativt høje lighed. Hvis uligheden stiger og bliver selvforstærkende, kan det have en effekt på den sociale tillid mellem os og dermed også smitte af på vores tilfredshed med tilværelsen," noterer Jørgen Goul Andersen.

Også lektor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet Henrik Lolle anfører, at der er en tæt sammenhæng mellem social sammenhængskraft, tillid til andre mennesker og oplevelsen af tilfredshed med livet. Det er ifølge Henrik Lolle stabile størrelser, der også afhænger meget af hinanden.

"Jeg er ikke overrasket over, at Danmark igen ligger i toppen af en EU-undersøgelse. Vi har også vænnet os til at være bedst i flere kategorier. Men den stigende ulighed udfordrer da helt sikkert vores førerposition," siger Henrik Lolle til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.