Frustrerede borgmestre om flygtningeboliger: Staten må tage ansvar

Uden regeringens hjælp er det svært for kommunerne at finde boliger til flygtningene, mener borgmestrene.
- Jeg støtter forslaget om opførelse af flygtningelandsbyer, og så kunne man ophæve det retskrav, de har på boliger. Så kan de sluses ind, når det bliver deres tur på ventelisten, siger Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen.
- Jeg støtter forslaget om opførelse af flygtningelandsbyer, og så kunne man ophæve det retskrav, de har på boliger. Så kan de sluses ind, når det bliver deres tur på ventelisten, siger Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen. Foto: HOLMENLUND CHRISTENSEN CASPER/POLFOTO

Borgmestrene i kommunerne i Region Hovedstaden mener, at regeringen tørrer regningen for de mange flygtninge af på dem.

De føler sig magtesløse i forhold til at finde boliger til flygtningene på et i forvejen presset boligmarked.

- Vi har simpelthen ingen ledige boliger, men til gengæld har vi 1600 personer stående på venteliste i den kommunale bolighenvisning, siger borgmesteren i Herlev, Thomas Gyldal Petersen, til Ritzau.

Herlev har i 2015 modtaget syv flygtninge, men skal, ifølge Udlændingestyrelsens nye udmelding modtage 26 flygtninge i 2016.

Borgmesteren medgiver, at det måske ikke lyder af mange, men han understreger, at det boligmæssigt er en stor opgave at løfte.

- Jeg er bekymret for, at mange af de Herlev-borgere, der i mange år har stået på venteliste til en bolig, nu bliver overhalet af flygtninge med et retskrav om en bolig. Det vil de opleve som en stor frustration.

- Jeg støtter forslaget om opførelse af flygtningelandsbyer, og så kunne man ophæve det retskrav, de har på boliger. Så kan de sluses ind, når det bliver deres tur på ventelisten.

- Hvis staten ikke vil påtage sig det ansvar, så er vi snart ved at være der, hvor kommunerne ikke længere kan løse opgaven, siger han.

I Rødovre Kommune fik man i 2015 10 flygtninge, og man melder sig klar til at modtage de 31 flygtninge i 2016.

Men borgmester Erik Nielsen (S) er også bekymret i forhold til boligplaceringen.

- Vi har tidligere sagt, at vi ikke har brug for flere almene boliger i Rødovre, men det er vi nu nødt til at revurdere, siger han.

Erik Nielsen ser gerne, ligesom sin kollega i Herlev, at regeringen tager mere ansvar på boligområdet.

- Regeringen må sætte den grundkapital, som kommunen skal stille i forbindelse med byggeri af almene boliger, ned, og så er man nødt til fra statens side at være med til at finansiere byggeri af almene boliger.

Syv kommuner i Region Hovedstaden har udsigt til at modtage over dobbelt så mange flygtninge i 2016, som de har gjort i 2015.

Det skyldes at regeringen har ændret beregningsmodellen for fordeling af flygtninge i kommunerne.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.