Fremskrittsparti truer norsk regering

Syriske kvoteflygtninge er tæt på at blive et kabinetsspørgsmål i Norge, hvor Fremskrittspartiet truer Høyre.
De norske partier er onsdag i Stortinget i Oslo blevet enige om en aftale om antallet af kvoteflygtninge fra Syrien.
De norske partier er onsdag i Stortinget i Oslo blevet enige om en aftale om antallet af kvoteflygtninge fra Syrien. Foto: Polfoto, Jens Dresling/free

De norske partier i Stortinget - minus regeringspartiet Fremskrittspartiet og oppositionspartiet Sosialistisk Venstreparti - er onsdag blevet enige om, at Norge tager imod 8000 ekstra kvoteflygtninge fra Syrien i tre år, erfarer NRK, Norges pendant til DR.

Allerede i år vil Norge modtage 500 kvoteflygtninge ekstra, så det samlede antal når op på 2000. Til næste år vil antallet blive 3000, og det samme antal bliver aktuelt i 2017.

Partierne er ifølge NRK også enige om at øge bevillingerne til nærområderne med 250 millioner norske kroner. Finansieringen skal ske ved en omprioritering af poster på det norske statsbudget.

Samtidig er man enige om, at Norge skal yde 1,5 milliarder kroner til hjælp i nærområderne til næste år. Der er også enighed om at give 50 millioner kroner ekstra til kommunerne plus andre 30 millioner fra Husbanken.

Umiddelbart efter at de parlamentariske ledere for Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne enedes om aftalen, skal den drøftes på gruppemøder i de respektive partier.

Tidligere onsdag truede Fremskrittspartiets næstformand Per Sandberg med, at partiet ville trække sig ud af koalitionen med Høyre, hvis antallet af syriske kvoteflygtninge blev sat i vejret.

Truslen blev dog afvist af Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen, der til NRK sagde, at Per Sandberg bare havde tænkt højt, og at kvoteflygtningene ikke ville blive gjort til et kabinetsspørgsmål.

I stedet trak Fremskrittspartiet sig fra forhandlingerne, ligesom Sosialistisk Venstreparti gjorde det, fordi partiet i modsætning til Fremskrittspartiet er af den mening, at antallet af syriske kvoteflygtninge i Norge ikke er højt nok.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.