Forstå hvad der gemmer sig i æggebakken

Der bliver solgt færre buræg og flere økologiske æg i Danmark. Men kender du egentlig de fire forskellige æg i køledisken?

Farven på æggeskallen kan måske variere en smule, men æggeblommen er altid gul, og æggehviden er hvid.

Så hvad vælger du, når du har hele fire valgmuligheder i køledisken: Buræg, skrabeæg, frilandsæg eller økologiske æg?

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hvert andet af de 7,7 millioner æg, der blev produceret i Danmark i tredje kvartal af 2015, kommer fra burhøns.

Økologiske æg og skrabeæg udgør hver cirka en femtedel, mens kun ét æg ud af tyve kommer fra fritgående høns.

Både fritgående og økologiske ægproducenter lægger vægt på at give dyrene et godt liv, men spørger man Dyrenes Beskyttelse, er økologiske æg det bedste valg.

- De økologiske høns har den bedste dyrevelfærd, fordi de får lov at komme udenfor og har god plads til at udfolde deres naturlige adfærd, forklarer chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Pernille Fraas Johnsen.

De økologiske høns har ligesom fritgående høns adgang til en hønsegård, hvor hver enkelt høne skal have mindst fire kvadratmeter udendørsareal at boltre sig på.

Fjerkræ med det røde økomærke får også økologiske måltider, og så har de, som de eneste, krav på dagslys i hønsehuset.

I bedste fald står den kun på kunstigt lys og ingen vinduer i andre hønsehuse og stalde.

Coop-butikkerne Kvickly og Irma har valgt helt at fjerne buræg fra hylderne. Samtidig udgør de økologiske æg med 40 procent nu størstedelen af det samlede æggesalg i koncernen, oplyser miljøchef i Coop, Signe D. Frese.

Til gengæld er Coop endnu ikke klar til at stoppe salget af buræg i de øvrige butikker.

- Vi opfordrer til at købe økologisk, men vi vil ikke tage valget fra forbrugeren. Hvis kunden for eksempel har en stram økonomi, skal der også være mere prisvenlige alternativer at vælge imellem, siger Signe D. Frese med henvisning til den høje pris på økologiske æg.

Derfor er det godt at være en økologisk høne:

- I en flok med økologiske høns kan der være op til seks høns per kvadratmeter. I en flok med fritgående høns må der være op til ni høns per kvadratmeter - ligesom skrabeæg.

- Et bur med burhøns kan til gengæld rumme op til 13 høns per kvadratmeter.

- Andelen af økologiske æg er inden for ti år (2004-2014) steget fra 13 procent til nu at udgøre 20 procent, mens andelen af buræg er faldet en smule fra 56 procent til 54 procent.

Kilde: Danmarks Statistik, Samvirke

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.