Forsker om Hjorts forslag: "Decideret uklogt at lægge gift ud"

Finansministerens forslag om at indføre lave introduktionslønninger er uklog, siger Henning Jørgensen.
Med sit forslag om lavere løn gør finansminister Claus Hjort Frederiksen de kommende trepartsforhandlinger sværere, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. Ritzau. (Rumle Skafte/POLFOTO/Arkiv)
Med sit forslag om lavere løn gør finansminister Claus Hjort Frederiksen de kommende trepartsforhandlinger sværere, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. Ritzau. (Rumle Skafte/POLFOTO/Arkiv) Foto: RUMLE SKAFTE/POLFOTO

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) gør sig selv en bjørnetjeneste ved at lufte sine ambitioner om en introduktionsløn til arbejdsløse, der ligger under mindstelønnen, i Jyllands-Posten lørdag.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

Lønniveauerne i Danmark er traditionelt en sag mellem arbejdsgiver og arbejdstager, påpeger arbejdsmarkedsforskeren.

- Det er decideret uklogt som finansminister og medlem af en regering, der skal til trepartsforhandlinger at lægge gift ud på den her måde. Ministeren siger, at arbejdsmarkedets parter ikke kan få et duelig erhvervsliv til at køre, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

- Han starter forhandlingerne med at sige, at han har løsningen. I Danmark er modellen normalt, at politikere ikke blander sig.

Direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Fini Berlin, afviser over Jyllands-Posten, at en lavere introduktionsløn er svaret på arbejdsmarkedets problemer.

Arbejdsmarkedsforskeren undrer sig over, at finansministeren kommer med et ønske om at sænke lønnen uden opbakning fra arbejdsgiverne.

- Hvis der er et sådan behov, så forstår jeg ikke, at arbejdsgiverne ikke er kommet med et sådan forslag, siger Henning Jørgensen, der sætter spørgsmålstegn ved, om finansministeren plejer erhvervslivets interesser med sit forslag.

Claus Hjort Frederiksen åbner i sit interview med Jyllands-Posten for, at der kan laves et tidsbegrænset løntrin for de arbejdsløse, der ikke kan producere til en værdi, der kan retfærdiggøre en løn på 125 eller 130 kroner i timen.

Dermed håber finansministeren, at flere kan få et arbejde og en lønindkomst i stedet for at modtage deres indkomst gennem offentlige ydelser betalt af staten.

Henning Jørgensen peger på, at der allerede i dag eksisterer ordninger, hvor grupper såsom unge og kompetencesvage flygtninge kan komme ind på arbejdsmarkedet på lavere løn.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.