OK 2015

Forsker: Ekstra fædrebarsel presser regeringen

Overenskomstforhandlingerne for 184.000 ansatte i staten er afsluttet. Aftalen indeholder en ekstra uges barsel til fædre og det lægger pres på politikerne, mener ekspert.
Det ser ud til at alle fædre med ansættelse i staten nu kan få en uges ekstra barsel med løn.
Det ser ud til at alle fædre med ansættelse i staten nu kan få en uges ekstra barsel med løn. arkiv/scanpix

Små forbedringer i reallønnen og en uges ekstra barsel til fædre. Det er ifølge nogle af resultaterne af forhandlingerne om nye overenskomster for ca. 184.000 ansatte i staten.

De nye overenskomster kommer til at vare tre år, hvor den nuværende aftale har været to-årig.

Arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Mikkel Mailand, understreger, at tallene kan vendes og drejes på mange måder, og at det derfor er svært at sige noget præcist om de samlede lønrammer endnu.

Han vurderer dog, at det ud fra DJØF’s oplysninger ser ud til at være et resultat, som placerer sig et sted mellem begge parters ønsker.

- Det ser ud til at blive begrænsede lønstigninger, som de statslige arbejdsgivere også havde lagt op til. Men reallønnen er sikret, og der er måske en smule mere, siger han til Avisen.dk.

En ekstra uge med den lille til far

De nye overenskomster vil ifølge DJØF også sikre en uges ekstra barsel til fædre. Og det er bemærkelsesværdigt, mener forskeren.

- Der er et pres mod det politiske system, siger Mikkel Mailand, og uddyber:

- Det sender et signal til regeringen, som jo ikke ville rykke ved fædrebarslen. Overenskomstparterne siger: 'nu gør vi det så'.

Med en uges ekstra barsel i hus lykkedes parterne altså med det, regeringen måtte droppe i september 2013.

Af regeringsgrundlaget fremgik det ellers klart og tydeligt, at "regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden". Men den plan blev altså taget af bordet.

Ikke øverst på listen

Mikkel Mailand vurderer, at den øremærkede fædrebarsel ikke har stået øverst på listen for lønmodtagerne.

- Det var jo et overenskomstkrav, men man må stadig sige, at det er de små sejre, der gør sig gældende her. Der var nok ikke nogen, som havde forventet meget mere øremærket barsel.

Overenskomsterne for de statsligt ansatte har ekstra stor betydning på den måde, at de sætter en overordnet ramme for de mange kommunalt ansattes overenskomster, som skal forhandles efterfølgende.

Kan smitte af

Det gælder først og fremmest for den samlede mængde af løn og ekstra goder, men fordi mere øremærket barsel til far også er et krav fra de andre grupper af offentligt ansatte, kunne aftalen på det statslige område godt smitte af, vurderer Mikkel Mailand.

- Nu kunne man godt forestille sig, at det også vil gå igennem på det kommunale område – men der er ikke sikkerhed for noget, understreger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.