Forfatter: De arbejdsløse er blevet glemt

De arbejdsløse bliver glemt i debat, mener forfatter og debattør Lars Olsen.
"De verdensfjerne regnemodeller har været en social katastrofe for tusindvis af mennesker," skriver forfatter og debattør Lars Olsen i et debatindlæg.
"De verdensfjerne regnemodeller har været en social katastrofe for tusindvis af mennesker," skriver forfatter og debattør Lars Olsen i et debatindlæg. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv

"De arbejdsløse er på løjerlig vis blevet glemt hos både medier og politikere."

Sådan skriver forfatter og debattør Lars Olsen i et debatindlæg i Jyllands-Posten og henviser til et skred i den politiske retorik og medierne.

Han mener, at der ofte bliver taget for givet, at reformer på arbejdsmarkedet får flere i arbejde. Men det er langt fra givet, lyder det fra Lars Olsen.

"Reformer af dagpenge, sygedagpenge, efterløn m.v. har øget udbuddet af arbejdskraft (arbejdsudbuddet), men om de jobsøgende også kommer i job, afhænger af så meget - ikke mindst konjunkturerne," skriver han i sit indlæg.

Han henviser til dagpengereformen fra 2010, der skulle bringe titusinder af langtidsledige i job. I stedet, skriver han, har den øget beskæftigelsen marginalt, mens 72.000 har mistet dagpengene.

"De verdensfjerne regnemodeller har været en social katastrofe for tusindvis af mennesker," konkluderer Lars Olsen og henviser til, at over 180.000 ikke kan finde job ifølge en såkaldt AKU-undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Ifølge Lars Olsen er der forskellige grunde til, at vi hører så lidt om de 180.000 arbejdsløse.

For arbejdsgiver og erhvervsorganisationerne gælder det ifølge ham i stedet om at sælge den modsatte historie om, at der mangler arbejdskraft. For medierne er det ikke længere en god historie, som det var, da dagpengespørgsmålet gav anledning til drama mellem den daværende Thorning-regering og fagbevægelsen. Mens det for politikerne ifølge Lars Olsen i stedet handler om, at reformer kan finansiere skattelettelser eller velfærd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.