Flugt fra skoler: Lærere siger op

Mange erhvervsskolelærere søger væk fra deres job. Det sker efter en ny arbejdstidsaftale trådte i kraft i august.
Tal fra Uddannelsesforbundet viser, at erhvervsskolelærere søger væk fra jobbet og mange overvejer det. Det sker et halvt år inden ændringer af deres arbejdstider træder i kraft.
Tal fra Uddannelsesforbundet viser, at erhvervsskolelærere søger væk fra jobbet og mange overvejer det. Det sker et halvt år inden ændringer af deres arbejdstider træder i kraft. Polfoto, arkiv: Niels Christensen

203 erhvervsskolelærere har sagt op siden august. Hver anden af de lærere, der er tilbage, overvejer at skifte job.

Det skriver Politiken onsdag på baggrund af nye tal fra Uddannelsesforbundet, der blandt andet organiserer lærerne. Tallene baserer sig på svar fra tillidsrepræsentanter på 75 procent af skolerne. Forbundet har ikke opgørelser over, hvor mange der normalt siger op, men størstedelen af tillidsfolkene vurderer, at der er kommet flere opsigelser i denne periode i forhold til normalt. Læreruroen kommer, godt et halvt år før en ny reform af erhvervsuddannelserne træder i kraft.

"De synes ikke, der er forståelse for de arbejdsvilkår, som er nødvendige for at kunne levere en ordentlig kvalitet, og vi oplever altså en hel del, som vælger at sige: "Nej, det vil jeg ikke bruge resten af mit liv på". Og så søger de væk. Det er et stort kvalitetstab for skolerne", siger Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, til Politiken.

De ændrede arbejdsvilkår er kommet med de nye arbejdstidsregler, som også folkeskolelærerne er underlagt, og som trådte i kraft i august. Reglerne betyder blandt andet, at ledelsen har ret til at lede og fordele arbejdet, hvilket i mange tilfælde giver lærerne mere undervisningstid, mindre forberedelsestid og fuld tilstedeværelse på skolen.

Samme billede viser en ny medlemsundersøgelse fra Uddannelsesforbundet blandt 880 erhvervsskolelærere. Her svarer 52 procent, at de overvejer at sige op på grund af de nye arbejdstidsregler, ligesom 77 procent siger, at de har fået 'mindre' eller 'betydeligt mindre' tid til at forberede sig. 85 procent svarer, at det psykiske arbejdsmiljø er blevet forringet efter de nye arbejdstidsregler.

Lars Kunov, der er direktør for Danske Erhvervsskoler, bekræfter, at erhvervsskolerne "i øjeblikket mister folk", men han mener ikke, at der er tale om en "massiv afgang": "Jeg oplever det ikke som en sammenkobling til de nye arbejdstidsregler. Det, der trækker folk væk fra os, er, at det går bedre ude i erhvervslivet. Ja, der er uro over overenskomsten og ikke ren lykke alle steder, men generelt er der fred og fordragelighed. Jeg hører ikke om skoler, der har en meget voldsom stemning over det", siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.