Flertal: Giv de rige større bøder

Der skal være forskel på, hvad studerende og bankdirektører betaler i bøde, når de kører uden sikkerhedssele eller kaster affald i naturen, skriver metroxpress.
Det skal kunne koste mere at  overtræde eksempelvis færdselsloven, hvis man har en høj indtægt. Flere partier vil se på muligheden for at indtægtsregulere bødesystemet.
Det skal kunne koste mere at overtræde eksempelvis færdselsloven, hvis man har en høj indtægt. Flere partier vil se på muligheden for at indtægtsregulere bødesystemet. Holger Madsen, Avisen.dk.

Et flertal i Folketinget støtter således et forslag fra SF, der bliver førstebehandlet i Folketinget tirsdag, om at nedsætte et udvalg, der skal undersøge mulighederne for at 'indføre et bødesystem, der i højere grad bygger på indtægtsregulering.'

Dansk politi uddeler i dag 220 forskellige bøder efter fast takst for alt for miljøregler til fiskeri og trafikforseelser. Kun bøder for spritkørsel er udregnet efter månedsløn.

"Det skal vi se, om vi kan sprede ud til resten af lovovertrædelser, så bøder rammer den vellønnede lige så hårdt som den studerende. Jeg siger ikke, det skal være en procentdel af lønnen - det kan også være et trappetrin, hvor bøder kan gives i fem trin efter ens indtægt," siger retsordfører Karina Lorentzen til metroxpress.

I Sverige og Finland giver man allerede i dag bøder efter folks indtægter.

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne bakker op om at nedsætte et udvalg, der skal se på indkomstregulerede bøder efter både personers og virksomheders indkomster og fremlægge et lovforslag i folketingsåret 2015 eller 2016.

Også Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, bakker op.

"Det synes jeg er en fin ide. Bøder skal jo virke præventivt, og det, som kan være en stor udgift for en med en lav indtægt, er måske ligegyldigt for direktøren," siger han.

Både De Konservative og Liberal Alliance er dog modstandere af bøder efter indkomst.

"Det er vi, af den simple grund at det så bliver en skat i stedet for en bøde," siger Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.