Flere ansatte i hjemmehjælpen rammes af konkurs

Antallet af private fuldtidsansatte i hjemmehjælpen, der bliver ramt af konkurser, er tæt på fordoblet det seneste år.
5322 fultidsansatte er blevet ramt af konkurser i 2015.
5322 fultidsansatte er blevet ramt af konkurser i 2015. Modelfoto: Scanpix

5322 fultidsansatte er blevet ramt af konkurser i 2015.

Knap hver 16. af dem er inden for den private hjemmehjælp, og antallet er kun blevet højere de senere år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. I 2014 var det hver 30. konkursramte, der var inden for hjemmehjælp, og i 2013 var det kun 1 ud af 100.

Den konstante stigning har medført, at konkursramte ansatte inden for hjemmehjælp overstiger deres samlede arbejdsmarkedsandel. Den stigning bekymrer FOAs forbundsformand Dennis Kristensen.

"Det er helt uhørt, at konkurserne fylder så meget. Jeg frygter, at vi ser det samme, som vi erfarer ved rengøringsfirmaerne, hvor kvaliteten de senere år er dalet drastisk sammen med prisen," siger han til Fagbladet FOA.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man bekymret over det stigende antal konkurser, men man mener samtidig, at det er svært for kommunerne at gøre noget.

"Kommunernes økonomi kan ikke sammenlignes med de private firmaer. Derfor kan kommunerne ikke vurdere om prisen, som firmaet byder ind med, rent faktisk holder," siger chef for offentlig-privat i KL Rikke Haahr til Fagbladet FOA.

Ifølge Dennis Kristensen burde politikerne på Christiansborg og de kommunale politikere stoppe op og tænke sig om.

"Udbuddene burde sættes på pause, mens vi får foretaget en analyse af, hvorfor der sker så mange konkurser. Jeg frygter, at det kun bliver værre og værre, og jeg er bange for, at det er de store virksomheder, der kommer til at æde de små og mellemstore," siger han og fortsætter:

"Det skaber en kæmpe utryghed blandt de ansatte under en konkurs, fordi de både mister deres arbejde, men samtidig skal tage stilling til, hvordan de får deres manglende løn."

Rikke Haahr anderkender, at de ansatte i private firmaer bliver utrygge, men hun mener samtidig, at kommunerne gør hvad de kan, for at gøre konkursen så smertefri som muligt for både borgere og ansatte.

"Det er i langt de fleste tilfælde lykkedes kommunerne at gå ind og overtage opgaverne fint, når et firma går konkurs, og i nogle tilfælde kan konkursramte ansatte blive ansat i kommunen i stedet. Men det er klart, at kommunerne trækker meget på egne medarbejdere, og det kræver noget ekstra af de kommunale ansatte i en periode," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.