Fem måder modetrends ødelægger kroppen på

Dette skal du være opmærksom på, når du klæder dig på i dagligdagen.
Det er bestemt ikke alle modetrends, der er lige sunde for din krop.
Det er bestemt ikke alle modetrends, der er lige sunde for din krop. Foto: Colourbox

Det kan godt være, man griner lidt af fodformede sko og praktiske rygsække, når man kommer gående i sine høje, spidse stiletter, stramme jeans og skuldertaske. Men man skal nok ikke grine for højt.

De forskellige modetrends i dag er måske smarte – men de skader faktisk kroppen. Sådan lyder budskabet fra Michael A. Gleiber, som er læge og ekspert i ryglidelser.

Han nævner her fem modetrends, der for alvor ødelægger din krop:

 

1. En for stor skuldertaske

En kvinde har typisk rigtig mange ting i sin håndtaske. Der skal både være plads til iPad, telefon, makeup, pung, en flaske vand, et magasin og måske et par skiftesko. Dermed bliver det en rigtig tung taske, og det kan give smerter i både skuldre og nakke, skriver Huffingtonpost.com.

Det gælder især, når det er en skuldertaske, som lægger al vægten på den ene siden af kroppen. Det får simpelthen rygsøjlen til at bøje for meget, og det giver ondt i ryggen.

Løsningen er at vælge en taske, der fordeler vægten mere lige på ryggen. Er det ikke en mulighed for dig, skal du være opmærksom på at bære tasken på både venstre og højre skulder, råder Michael A. Gleiber.

 

Din BH kan give dig smerter. Læs på Femina.dk om tøjet, der kan give dig ubehag.

 

2. Dit barns taske er for tung

Det kan godt være, du har købt en smart taske til dit barn, hvor der både kan være bøger, lommeregner og andre ting i. Men rigtig mange børn bærer på tasker, der er alt for tunge til dem – også selvom det er rygsække.

Et barns rygsæk skal ikke veje mere end 15-20 % af barnets kropsvægt.

 

Få den perfekte øvelse, som træner din ryg, på Soendag.dk

 

3. Dine hæle er for høje

Dine fødder kan blive ganske ømme efter en dag på høje hæle. Men smerterne er faktisk et symptom på de skader, som de høje sko forårsager på din ryg og nakke. Det er nemlig slet ikke naturligt for fødderne at være i sådan en position, og det fordeler din vægt ulige på foden.

Vægten bliver nemlig båret af den forreste del af foden, og det får kroppen til at tilte en smule forover. For at kompensere læner man sig automatisk en smule tilbage, og det overbelaster ryggen og kan give smerter i knæ, hofter og den nedre del af ryggen.

Michael A. Gleiber vil dog ikke helt fraråde at gå i høje hæle, men han råder til, at man veksler mellem flade sko og kondisko for at give fødderne og ryggen en pause.

 

4. Dine jeans er for stramme

Det er ganske in at gå i stramme jeans, men de kan også blive for stramme. Er bukserne for stramme, kan det faktisk give nerveskader.

Det er en lidelse, som kaldes meralgia paresthetica, der opstår, når nerverne på den ydre del af låret oplever et massivt pres. Det udløser symptomer som smerter, følelsesløshed og en snurrende fornemmelse.

Har du sat et par høje hæle til de alt for stramme jeans, kan det øge risikoen for at opleve disse symptomer, påpeger eksperten.

 

5. Drop pungen i lommen

Rigtig mange mænd går rundt med pungen i baglommen – og dermed sidder de også på den. Men det er faktisk rigtig skidt for ryggen. Rygsmerter kan nemlig udløses af, at man har siddet på en tyk og tung pung, der gør bækkenet skævt og dermed udløser kroniske smerter i ryg, hofter og skuldre, siger Michael A. Gleiber.

Med tiden kan det også påvirke iskiasnerven, som strækker sig ned i ballerne og videre til baglårene og knæene, hvor den går ud i andre vigtige nerver. Når man har smerter i iskiasnerven, kan det give en snurrende fornemmelse og følelsesløshed.

Sidder du meget ned, er det altså rigtig vigtigt at flytte pungen fra baglommen til fx en brystlomme.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.