FE: Syrienkrigere kan begå terror i Danmark

Bedre operationsvilkår for militante grupper øger risiko for terror, siger Forsvarets Efterretningstjeneste.
Mindst 2000 europæere menes at have sluttet sig til væbnede grupper i Syrien, hvor borgerkrigen raser på tredje år. Billedet viser oprørere under kampe i udkanten af Damaskus i foråret.
Mindst 2000 europæere menes at have sluttet sig til væbnede grupper i Syrien, hvor borgerkrigen raser på tredje år. Billedet viser oprørere under kampe i udkanten af Damaskus i foråret. Foto: AP, POLFOTO, Str./free

Terrortruslen fra udlandet vendt mod Danmark og andre vestlige mål er alvorlig.

Sådan lyder vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny rapport, der tegner et billede af de trusler, der retter sig mod Danmark.

I rapporten står der blandt andet, at "den alvorligste terrortrussel mod Vesten vil fortsat komme fra Levanten". Her henviser efterretningstjenesten til trusler fra de konfliktfyldte lande Syrien og Irak, hvor den militante gruppe Islamisk Stat hærger.

Terrortruslerne udspringer ifølge FE af, at de militante grupper har fået bedre vilkår at operere i.

Konflikterne i de to lande har bragt bombespecialister og angrebsplanlæggere med mange års erfaring fra andre kampområder sammen med tilrejsende ekstremister fra Vesten. De som populært kaldes Syrienkrigere i Danmark.

Det er blandt andet disse krigere, som FE mener, udgør en reel terrortrussel mod Danmark, hvis de vælger at vende tilbage.

Ekstremisterne har højst sandsynligt været i træningslejre, deltaget i kamphandlinger og er i nogle tilfælde blevet skolet ideologisk. Derfor kan man frygte, at de vil tage Islamisk Stats metoder i brug såsom kidnapninger og halshugninger, fremgår det af rapporten.

Ifølge FE er tusindvis af vestlige personer siden 2012 rejst til Syrien for at kæmpe side om side med militante grupper. Efterretningstjenesten vurderer, at antallet af hjemvendte krigere vil stige de næste to til tre år, og dermed får militante islamister en direkte adgang til de vestlige lande.

Den internationale koalition heriblandt Danmark udfører i øjeblikket bombeangreb i både Syrien og Irak, hvilket på kort sigt har øget intentionen om et angreb mod Vesten.

Bombeangrebene har dog besværliggjort de militante styrkers planer om eventuelle angreb i Europa, fastslår FE.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.