Familie sparede 9000 kroner på el: Se hvordan

Elselskabernes årsopgørelser lander i øjeblikket i danskernes postkasser. Elselskab vurderer, at familier på fire let kan spare 10 procent.
Fælles tv-sening i stuen var medvirkende årsag til, at en familie på seks i Tørring tæt ved Horsens, sparede hele 9000 på deres elregning. Familien opnåede også store besparelser ved at udskifte deres belysning og tørre tøjet på tøjsnoren i stedet for i tørretumbleren. Arkivfoto.
Fælles tv-sening i stuen var medvirkende årsag til, at en familie på seks i Tørring tæt ved Horsens, sparede hele 9000 på deres elregning. Familien opnåede også store besparelser ved at udskifte deres belysning og tørre tøjet på tøjsnoren i stedet for i tørretumbleren. Arkivfoto. Foto: Gérard Launet/GERARD LAUNET / PHOTOALTO

Sluk lyset, bag brødet mens du laver aftensmaden og tør tøjet på tøjsnoren i stedet for i tørretumbleren.

Sådan lyder nogle af de spareråd, som 13 familier, der er kunder hos elselskabet EnergiMidt, har brugt til at barbere i gennemsnit en fjerdedel af deres elregninger. Se eventuelt sparerådene i boksen til venstre for artiklen.

Den midtjyske el-leverandør har fulgt familierne i et år, hvor det er lykkedes for en enkelt familie på to voksne og fire børn i Tørring ved Horsens at forbruge hele 47 procent mindre el. Det gav en besparelse på omkring 9000 kroner.

- Det, vi hørte fra den familie, var, at de begyndte at samle hele familien mere foran fjernsynet om aftenen i stedet for at børnene sad og så tv på fire forskellige apparater på deres værelser. Og så begyndte de også at hænge tøjet på tøjsnoren i stedet for at tørre det i tumbleren, fortæller konsulent Anne Brandborg fra EnergiMidt til Newspaq.

2 kroner pr. kilowatt-time

En gennemsnitlig familie på to voksne og to børn i et parcelhus bruger i gennemsnit omkring 5500 kilowatt-timer (kWh), viser beregninger fra Energistyrelsen. Og da en kilowatt-time koster omkring to kroner, står der derfor i omegnen af 11.000 kroner på den årsopgørelse, som gennemsnitsfamilien modtager i øjeblikket.

Elforbruget skal holdes i stram snor for at opnå besparelser i den størrelsesorden, som de 13 familier er lykkedes med, men for de fleste familier vil det være realistisk at spare 10 procent på elregningen uden at lide de store afsavn, lyder vurderingen.

- En besparelse på 1000 til 1500 kroner vil en gennemsnitsfamilie nemt kunne spare på elregningen. Det gælder eksempelvis om at huske at slukke lyset og sætte apparaterne på standby, når de ikke blive brugt, siger Anne Brandborg.

Tør tøjet på snoren

Tørretumbleren er familiens største strømsluger, der alene står for 12 procent af elregningen, viser tal fra elselskabernes interesseorganisation Dansk Energi.

Dernæst kommer vaskemaskinen, der bruger lidt under halvt så meget strøm som tørretumbleren. Plasma-tv'et hos de husstande, der har fravalgt LCD- eller LED-skærme, tager også en pæn bid af el-budgettet, mens opvaskemaskine og stationær pc kræver lidt mindre.

Chefkonsulent i Dansk Energi, Richard Schalburg, råder også familierne til at tørre tøj udenfor eller på tørresnoren. Alternativt kan tøjet tørres helt færdig i tørretumbleren. Men halvfyldte vaskemaskiner og opvaskemaskiner er penge ud af vinduet.

- Hvis du vasker tøj, så fyld maskinen op uden at overfylde. Og vask på den lavest mulige temperatur. I dag er det enzymerne i vaskepulveret, der gør tøjet rent. Det samme gælder for opvaskemaskinen. Men den har også godt af at køre på høj temperatur en gang imellem, så kalken bliver sprængt af varmelegemet. Generelt sparer man penge på at afkalke vaske- og opvaskemaskiner med jævne mellemrum, siger han til Newspaq.

 

Newspaq

Fakta: Sådan sparer du på elregningen- Fyld altid vaske- og opvaskemaskinen op.

 

- Sluk for apparaters standby-strøm (små grønne og røde lamper).


- Drop tørretumbleren og brug tørresnoren.


- Vask ved lavest mulige temperatur.


- Udskift til sparepærer.


- Brug elspareskinner.


- Køb energieffektive apparater og gå efter bedste energimærke.

Kilde: Dansk Energi

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.