FAKTA: Sådan sikrer du boligen mod skybrud

Det kan være fornuftigt at sikre sin bolig, inden skybruddet rammer. Her kan du læse, hvad man bør gøre.
Skybrud ventes at ramme Danmark lørdag, og husejere bør tage deres forholdsregler for eksempel for at undgå oversvømmelse i kælderen. Her et arkivbillede fra et tidigere skybrud.
Skybrud ventes at ramme Danmark lørdag, og husejere bør tage deres forholdsregler for eksempel for at undgå oversvømmelse i kælderen. Her et arkivbillede fra et tidigere skybrud. Foto: Tryg/free

DMI varsler kraftig regn med risiko for lokale skybrud. Inden sluserne åbner, er der flere ting, du kan gøre for at sikre din bolig:

* Sørg for at alle vinduer og døre er lukkede og helt tætte. Monter eventuelt en plade med tætningslister foran døre og vinduer.

* Rens tagrender, tagnedløb og nedløbsbrønde samt udendørs afløbsriste for eksempelvis blade, så vandet kan løbe frit igennem.

* Har du en kælder så sørg for at flytte alle de ting, der har betydning, da vandet risikerer at ødelægge dem. Stil ting op i huset eller på hylder, reoler eller i plastbeholdere, der kan tåle vand.

* Hvis du ikke er hjemme, når skybruddet rammer, kan du eventuelt få venner eller naboer til at tjekke dit hus.

På længere sigt er der flere ting, du kan gøre for at sikre din bolig:

* Etabler regnvandsbede i haven eller en såkaldt faskine, der sørger for, at vandet siver hurtigere ned i jorden end ellers.

* Undgå at lægge fliser og asfalt på hele din grund. Vand siver nemmere ned i jorden, hvis der i stedet er lagt grus, muld, løse sten og lignende.

* Flyt jord så terrænet på din grund skråner væk fra boligen.

* Installer en højvandslukke, der forhindrer, at kloakvandet fra kloakken ude i vejen kan løbe baglæns i kloakrørene og op igennem afløbet til kælderen, når det regner kraftigt.

* Anlæg sokkeldræn/drænfundament for at fjerne vand og fugt fra kældervægge.

* Få tjekket alle vandrør for tegn på alvorligt slid eller utætheder.

Kilde: Tryg, Naturstyrelsen og Boligsiden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.