FAKTA: Hvad er mission Iriss?

Iriss er en ordkobling af rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, budbringer mellem himmel og jord.
Rummissionen starter i den kasakhiske by Baikonur, hvorfra Sojus-raketten skydes op onsdag klokken 6.37. På rumstationen skal den danske astronaut udføre test og eksperimenter.
Rummissionen starter i den kasakhiske by Baikonur, hvorfra Sojus-raketten skydes op onsdag klokken 6.37. På rumstationen skal den danske astronaut udføre test og eksperimenter. Foto: Ritzau Grafik/free

Andreas Mogensen bliver Danmarks første astronaut, når han onsdag klokken 6.37 sendes op i rummet til Den Internationale Rumstation, ISS, på en mission ved navn Iriss.

* 2. september 2015 bliver Andreas Mogensen sammen med den russiske rumkaptajn Sergej Volkov og kasakheren Aidyn Aimbetov sendt op i rummet til ISS.

* De bliver opsendt fra byen Baikonur i Kasakhstan, og de ventes at kunne stige om bord på ISS fredag morgen.

* På missionen skal der blandt andet udføres forskellige test. Der skal testes et såkaldt skinsuit, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne.

* Et par videobriller med taleinstruktion og link til Jorden skal også testes samt censorer, der bæres på kroppen og skal overvåge basale livsfunktioner.

* Rumfartøjet, som Andreas Mogensen og de to andre opsendes i, er et Sojus-fartøj.

* Iriss er en sammentrækning af navnet på rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, som er budbringer mellem himmel og jord. Navnet er resultat af en konkurrence, som ESA og rumrejsen.dk udskrev i 2014.

Kilder: ESA, rumrejsen.dk, DTU.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.