FAKTA: Facebook har mange gange censureret billeder

Den amerikanske it-gigant har før censureret billeder, som har overtrådt Facebooks regler for nøgenhed.
Det blev tilsyneladende for meget for Facebook, da forfatter Peter Øvig Knudsen lagde en annonce på Facebook som reklame for sine nye bog.
Det blev tilsyneladende for meget for Facebook, da forfatter Peter Øvig Knudsen lagde en annonce på Facebook som reklame for sine nye bog. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

I forbindelse med udgivelsen af den danske forfatter Peter Øvig Knudsens nye bog om BZ-bevægelsen, har forfatteren tilsyneladende overtrådt Facebooks regler.

Forfatteren blev udsat for censur, da han linkede til en annonce med et billede af en kvinde, som deltager i en nøgenhappening i 80'erne.

Bare bryster har flere gange vist sig at være for meget for Facebook. Læs her om nogle af de mere opsigtsvækkende sager om Facebook-censur:

* Den amerikanske it-gigant bandlyste billeder, som Peter Øvig Knudsen forsøgte at dele fra bøgerne "Hippie 1" og "Hippie 2". Forfatterens bøger om hippierne gengiver en række kunstværker og dokumentariske fotos med nøgne mennesker. Facebook truede med helt at lukke forfatterens profil.

* Det er ikke kun fotografier, som bliver udsat for censur. Også C.W. Eckersbergs mest berømte billede, "Kvinde foran et spejl", blev bremset af Facebooks nøgenfilter. Turistorganisationen The Copenhagen Book brugte billedet til at gøre reklame for Hirschsprungs Samling.

* Med hashtagget #FreeTheNipple blev der lagt pres på Facebook for at stoppe med at censurere billeder af ammende kvinder og deres brystvorter.

Det betød, at Facebook til sidst gav sig og gav tilladelse til, at brugere nu kan dele billeder af "kvinder, der aktivt ammer eller viser bryster med ar efter brystfjernelse."

* Et gammelt 70'er-ikon fik Facebook til at afvise en annonce for en udstilling om det kendte kunstnerkollektiv Røde Mor på Kunstmuseet i Vejle.

Gruppens logo, et rødt linoleumstryk af et hoved og en kvindeoverkrop med et par bryster og brystvorter, falder tilsyneladende uden for det sociale medies annoncepolitik.

* Facebook fjernede den norske avis Aftenposten indlæg med et historisk billede fra Vietnamkrigen med henvisning til, at den niårige pige, som kommer løbende efter et napalm-angreb, er nøgen.

Vietnam-billedet blev derefter delt af den norske statsminister Erna Solberg, som også fik sit indlæg fjernet.

Facebook droppede dog til sidst sin censur med den forklaring, at værdien af at tillade delingen af et billede med historisk betydning, opvejer værdien af at forsøge at beskytte samfundet ved at censurere det.

Kilder: Ritzau, DR.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.