FAKTA: Det betyder Michelin-stjernerne
Torsdag præsenteres Ny Nordisk Guide Michelin. For første gang er der måske også stjerner til provinsen.
Michelin guiden handlede oprindeligt om meget mere end mad.
Michelin guiden handlede oprindeligt om meget mere end mad. Foto: PETER KLINT/POLFOTO


Michelin Guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900, hvor den blev trykt i 35.000 eksemplarer og uddelt gratis.

* Dengang var der omkring 3000 biler på de franske veje. De første guider rummede nyttige oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen, hvordan man skiftede dæk og glødelamper. De rejsende fik også tip om, hvor man kunne spise og overnatte.

* Bagtanken var efter sigende at få bilisterne ud på vejen og slide deres dæk for at sætte gang i dækfabrikantens forretning.

* I 1920'erne kom de berømte stjerner til.

* Der gives én til tre stjerner, og Danmark er allerede godt repræsenteret i stjerneparaden med i alt 15 stjerner fordelt på 13 restauranter.

* Én stjerne: Gives til restauranter, der er "rigtig gode i deres kategori".

* To stjerner: Gives til restauranter, der er "en omvej værd".

* Tre stjerner: Gives til restauranter, der er "værd at rejse efter".

* Ingen danske eller skandinaviske restauranter har endnu formået at hive tre stjerner hjem.

* I dag dækker Michelin-guiden 23 lande og bliver solgt i over 800.000 eksemplarer på verdensplan.

Kilde: Michelin.dk, visitdenmark.com

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.