Fagboss i skarp kritik af Mette F: "Hun skal jo langt mere på banen"

Formanden for HK Privat Simon Tøgern mener, at S-formand Mette Frederiksen er alt for fraværende i debatten op til EU-afstemningen. Nick Hækkerup kalder det en helt urimelig kritik og skyder igen: Hvad gør HK selv?
HK Privats formand SimonTøgern mener, at Mette Frederiksen er fraværende i debatten op til EU-afstemningen næste torsdag. 
HK Privats formand SimonTøgern mener, at Mette Frederiksen er fraværende i debatten op til EU-afstemningen næste torsdag.  Foto: Emil Hougaard, Scanpix.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen putter sig i debatten op til EU-afstemningen næste torsdag. Og det er uklædeligt fedtspilleri fra lederen af Danmarks største parti.

Det mener formanden for HK Privat Simon Tøgern.

- Store dele af det venstreorienterede Danmark svigter og deltager knap nok i den offentlige debat op til afstemningen af retsforbeholdet. Mette Frederiksen er en af dem, og hun er i den grad fraværende i debatten, lyder kritikken fra Simon Tøgern.

Mette skal mere på banen

Når han tænder for tv, læser aviser eller er på nettet, oplever han, at Mette Frederiksen er pist væk i EU-debatten.

- Hun skal jo langt mere på banen, fordi hun i kraft af sin position og tyngde taler med stor vægt, siger han.

Formanden for de godt 100.000 privatansatte HK’ere er overrasket over, at Mette Frederiksen ikke optræder mere i medierne og til store arrangementer i forbindelse med afstemningen om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Lige nu tyder meningsmålingerne på, at det bliver en ægte dansk EU-gyser næste torsdag. Og netop fordi at det er højest usikkert, om ja-partierne lykkes med at hive et ja hjem, må Mette Frederiksen ud af starthullerne, anfører han.

- Det undrer mig meget, at hun ikke er mere synlig, og jeg er helt sikker på, at det ikke er tilfældigt men efter nøje overvejelse, at Mette Frederiksen ikke blander sig mere, siger Simon Tøgern.

Hvad gør HK selv?

Socialdemokraternes udenrigsordfører Nick Hækkerup ryster på hovedet over angrebet fra Simon Tøgern.

- Hvis han udtaler sig som privatperson, er han præcis lige så interessant som enhver anden privatpersons opdatering på facebook. Hvis han udtaler sig som HK-formand, rejser det spørgsmålet om, hvad HK gør, og hvornår de kommer på banen, lyder den giftige kommentar.

Nick Hækkerup mener også, at kritikken af Mette Frederiksen er forfejlet.

Helt urimelig kritik

- De påstande må skyldes, at Simon Tøgern ikke følger med. Jeg synes, at Mette har været enorm meget på. Bare i dag besøger hun Reden International og Børns Vilkår for at diskutere tilvalgsordning. Og hun har medvirket i mange avisartikler. At påstå at Mette har været fraværende er helt urimeligt, siger han.

Men Simon Tøgern oplever, at SF-formand Pia Olsen Dyhr er langt mere på dupperne i en ja-kampagne uden at være bange for vælgerne.

- For mig at se bruger Pia Olsen Dyhr betydeligt flere kræfter på at arbejde for et ja, fastslår Simon Tøgern, der selv er medlem af SF.

Sammenligner man Pia Olsen Dyhrs og Mette Frederiksens officielle facebooksider, fører Mette Frederiksen med et mulehår. Socialdemokraternes formand har nemlig en bannerreklame for at stemme ja den 3. december. 'Hjælp politiet - stem Ja' lyder opfordringen på Mette Frederiksens facebookside, mens SF-formandens bannerreklame handler om FN’s klimatopmøde næste uge.

Stærke meninger om finanslov

Ingen af de to har de senere uger en eneste opdatering på facebook, der handler om EU-forbeholdet. Til gengæld har begge haft stærke meninger om især finanslov og vækstudspillet.

Mette Frederiksen har blandt andet markeret sig med et dobbeltinterview med Lars Løkke Rasmussen i Berlingske. Her skærer de det ud i granit for vælgerne, at et ja ved den kommende folkeafstemning ikke betyder at Danmark tilslutter sig en fælles europæisk flygtninge- og asylpolitik.

Minijulekalender skal overbevise om ja

Personligt er HK Privats formand en varm fortaler for et ja til at omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Frem til 3. december har han en slags minijulekalender på facebook, hvor han hver dag vil åbne en låge og argumentere for at stemme ja. I

Som fagforbund markerer HK sig ikke, og det mange andre LO-forbund heller ikke.

Savner faglige markeringer

- Selvom vi i HK holder lav profil, mener jeg at det her er så vigtigt, at jeg går ud personligt og argumentere for et ja. EU-systemet betyder meget for alt muligt, også arbejdsmarkedet, og derfor skal vi blande os mest muligt. Det er også i det lys, at det ærgrer mig, at der ikke er særlig mange markeringer fra fagbevægelsen, siger Simon Tøgern.

Der er lagt op til en ægte afstemningsgyser torsdag 3. december. Knap hver tredje vælger har endnu ikke besluttet sig eller er i tvivl, mens ja-siden og nej-siden står nogenlunde lige. I nogle målinger har ja-siden et lille forspring, men i betragtning af de mange ubesluttede vælgere, er intet afgjort endnu.

Alle sejl sættes til i slutspurten

Ifølge Nick Hækkerup vil Socialdemokraterne i den sidste uge op til afstemningen sætte alle sejl til for at overbevise vælgerne om at krydse ja.

- Naturen i alle valgkampe er, at de intensiveres i slutspurten. Og Mette Frederiksen kommer til at være meget aktiv også i den næste uge, siger han.

Netop de mange tvivlere vil ifølge Nick Hækkerup betyde, at både nej- og ja-siden opfatter, at det her kræver en ekstraordinær indsats.

- Og vi vil lave kampagne på livet løs for at arbejde for et ja. Både med gademøder, medieoptrædender og besøg i forsamlingshuse. Hele spektret i en klassisk valgkamp vil blive foldet ud, siger Nick Hækkerup.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.