Facebook-update i omløb: Beskytter den dit privatliv?

Har mange af dine Facebook-venner også kopieret en opdatering for at forhindre Facebook i at krænke ophavsretten og bruge folks private billeder? Så kan du godt fortælle dem, at den ikke virker.
Hvis dine venner deler paniske opdateringer med jurasprog i forsøget på at beskytte sig mod Facebooks krænkelse af privatliv og ophavsret, kan du godt skuffe dem med beskeden, at det ikke virker.
Hvis dine venner deler paniske opdateringer med jurasprog i forsøget på at beskytte sig mod Facebooks krænkelse af privatliv og ophavsret, kan du godt skuffe dem med beskeden, at det ikke virker. Colourbox

Fra 1. januar ændrer Facebook vilkårene. Det har fået brugere af det sociale medie verden over til at kopiere og indsætte en tekst med juridisk ordlyd i deres status, i den tro at teksten kan forhindre Facebook i at bruge billeder og tekst fra profilen.

Men teksten er det rene vrøvl og beskytter hverken dit privatliv eller din ophavsret. Det skriver blandt andet B.T. og Gawker, der samtidig slår fast, at der ingen grund er til panik. Ændringerne på det sociale medie betyder nemlig ikke, at Facebook pludselig må hugge med arme og ben fra din profil.

Hvordan beskytter man sig så?

Uanset hvor mange juratekster, du kopierer i dine opdateringer, må Facebook bruge det, du lægger op offentligt på din profil, skriver Gawker. Sådan har det længe været, og de nye vilkår ændrer ikke på det. Facebook har dog kun brugsretten - copyright vil du altid beholde.

Hvis Facebook bruger dine billeder, vil det typisk være dit profilbillede, der bliver vist for dine venner i forbindelse med noget, du har sagt "synes godt om".

Vil du beskytte dit privatliv eller dine billeder på Facebook, skal du bruge dine privatindstillinger, så billederne kun kan ses af dine Facebook-venner og ikke offentligt.

Det betyder ændringerne

Ændringerne i vilkårene for Facebook betyder altså ikke noget, i forhold til, om Facebook må bruge dit materiale. Men hvad betyder de så?

Ifølge tv2.dk er en af de vigtigste ændringer, at Facebook fremover husker, hvis du har frabedt dig en bestemt annonce, så du heller ikke får annoncen, når du logger på din profil fra en anden computer, tablet eller mobiltelefon.

En anden ændring handler om, at Facebook muligvis vil indføre et betalingssystem.

Den eneste ændring, der handler om beskyttelse af dit privatliv, er en række guides til, hvordan du bruger privatindstillingerne.

Juridisk volapyk

Her ses et eksempel på den danske oversættelse af Facebook-opdateringen, der florerer på det sociale medie, men altså ikke gør hverken fra eller til - og heller ikke giver mening:

 

"På grund af det faktum, at Facebook har valgt at bruge software, der vil gøre det muligt tyveri af mine personlige oplysninger, jeg erklærer følgende: på denne dag den 30. november 2014 i forbindelse med de nye Facebook retningslinjer og i henhold til artikel L.111, 112 og 113 i lov om intellektuel ejendomsret, erklærer jeg, at mine rettigheder er knyttet til alle mine personlige data, tegninger, malerier, fotos, tekster osv ... offentliggjort på min profil, siden den dag jeg åbnede min konto.

Til kommerciel brug af ovenstående min skriftlige samtykke er nødvendig på alle tidspunkter. De læser denne tekst kan kopiere det og indsætte det på deres Facebook-væg. Dette vil give dem mulighed for at placere sig under beskyttelse af ophavsretten. Med denne udgivelse, fortæller jeg Facebook at det er strengt forbudt at videregive, kopiere, distribuere, udsende, eller at træffe andre foranstaltninger mod mig på grundlag af denne profil og / eller dens indhold.

De foranstaltninger, der er nævnt ovenfor gælder også for medarbejdere, studerende, agenter og / eller andet personale under ledelse af Facebook. Indholdet af min profil indeholde private oplysninger. Krænkelsen af mit privatliv straffes ved lov (UCC 1 1-308 - 308 1 -103 og Rom-statutten). Facebook er nu en åben kapital enhed. Alle medlemmer opfordres til at sende en meddelelse af denne art, eller hvis du foretrækker det, kan du kopiere og indsætte denne version. Hvis du ikke har offentliggjort denne erklæring mindst én gang, vil du stiltiende tillade brugen af elementer såsom dine fotos samt oplysningerne i din profil updateres og misbruges."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.