Europarådet frygter for menneskerettighederne i Polen

Kommissæren for menneskerettigheder opfordrer den polske regering til at ændre kurs.
Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, mener, at retsstatens principper er truet i Polen. Her under et interview med nyhedsbureauet AP.
Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, mener, at retsstatens principper er truet i Polen. Her under et interview med nyhedsbureauet AP. Foto: Petros Karadjias/AP

Polen overholder ikke retsstatens principper, og menneskerettighederne i landet er truet.

Sådan lyder det fra Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, som på et pressemøde i den polske hovedstad, Warszawa, onsdag fremlægger en rapport, som bygger på kommissærens besøg i Polen i februar.

Kommissæren er særligt bekymret over, at landets regering har svækket sin forfatningsdomstol. Han opfordrer derfor Polen til hurtigst muligt at ændre kurs.

- Det har store konsekvenser for beskyttelsen af menneskerettighederne for alle polske borgere, siger menneskerettighedskommissæren.

Rapporten berører emner som retssystem, mediefrihed, kvinders rettigheder og ligestilling mellem kønnene.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har tre gange over de seneste ni år dømt Polen for at overtræde menneskerettighederne ved at forhindre kvinder i at få en abort.

Derfor opfordrer Europarådet blandt andet til, at de polske myndigheder fjerner den lovgivning, som begrænser kvinders adgang til fri abort, og samtidig afkriminaliserer indgrebet, så det ikke går ud over de læger, der udfører aborter.

Den polske regering kritiserer i et skriftligt modsvar kommissær Nils Muiznieks' konklusioner.

- Det er let at se den manglende symmetri og den målrettede udvælgelse af de kritiske bemærkninger, som præsenteres i kommissærens rapport, lyder det fra regeringen.

Europarådet, der ikke må forveksles med EU, skal holde øje med demokratiet og borgernes rettigheder i Europa.

Også EU-Kommissionen er efter Polen og har for to uger siden sendt en formel, skriftlig advarsel til landets regering om at rette op på de problemer, som Polen ifølge kommissionen har med at overholde retsstatens principper.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.