Erik Clausen: Let røven og sig din mening

Let røven, sig din mening og brug ytringsfriheden, lyder det fra Erik Clausen, der kalder sin nye film for en af hans bedste
I Sydhavnen var der sprittere på bænke, rødder på børnehjem, stedfædre der tæskede ungerne og skred igen.
I Sydhavnen var der sprittere på bænke, rødder på børnehjem, stedfædre der tæskede ungerne og skred igen. Polfoto

Vi taler så meget om ytringsfriheden, men der er ingen, som bruger den, lyder det fra den premiere-aktuelle instruktør Erik Clausen i et interview bragt i Filmmagasinet Ekko.

Hans nye film hedder Mennesker Bliver Spist og handler om vores manglende evne til at bruge ytringsfriheden, når vi glemmer at tale med familie, venner og østarbejdere.

I filmen undlader en mand med begyndende demens at fortælle familien om hans problemer. Snart befinder han sig intetanende i Polen. Og så er hans utro kone (Bodil Jørgensen), hans forkælede datter (Lærke Winther Andersen) og resten af den pukkelryggede i færd med at lede efter den demente.

De gamle har ikke rykket sig en skid. Nu må de sgu til at tage sig sammen, inden de bliver fuldstændigt demente. Se nu at komme videre for fanden!”

- Det, der sker i den her film, som jeg anser for at være en af mine bedste film, er, at der er en dialektik. Når Herluf bliver syg, betyder det, at han får samlet hele familien og ryddet op i deres uvenskab. Og der skal en konfrontation til, før hans kone opdager, at hun elsker ham, siger han til Filmmagasinet Ekko.

Kom nu, for fanden

Filmen er fyldt med samfundskommentarer. Om arbejdsløshed, om østarbejdere, om Dansk Folkeparti og om familiesammenhold. Holdningerne er et udslag af hans egen arbejderbaggrund i Sydhavnen. Det gælder om at få røven med sig, som han altid har sagt.

Kan man bygge et hus, kan man også skrive en bog. Tag dig sammen.

- Engang var jeg arbejdsløs malersvend. Til sidst gad jeg ikke engang stå ud af sengen. Det er en kunst at være arbejdsløs. Da Kim Larsen og jeg spillede to arbejdsløse tumper i Midt om natten, troede vi, at karakterernes handlekraft, iværksætteri og initiativ ville sprede sig. Der sagde de unge bare ’fed film’ og gik op og hævede deres bistandshjælp.

Læs hele interviewet på ekkofilm.dk

Mennesker bliver Spist har premiere i hele landet den 26. februar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.