Erdogan vil styrke sin magt i folkeafstemning efter valg

Efter en stor sejr ved parlamentsvalget overvejer Erdogan at øge præsidentens magt gennem afstemning.
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, forlader stemmeboksen ved søndagens parlamentsvalg, der gav hans parti, AKP, absolut flertal. 
Resultatet er en stor sejr for Erdogan, der i en årrække var premierminister og leder af AKP, indtil han i fjor blev præsident.
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, forlader stemmeboksen ved søndagens parlamentsvalg, der gav hans parti, AKP, absolut flertal. Resultatet er en stor sejr for Erdogan, der i en årrække var premierminister og leder af AKP, indtil han i fjor blev præsident. Foto: Hussein Malla/AP

Ikke overraskende overvejer Tyrkiet nu at afholde en folkeafstemning med henblik på at udvide præsidentens beføjelser til en mere udøvende af slagsen lig den amerikanske.

Det siger præsident Recep Tayyip Erdogans talsmand onsdag.

- Det er et emne, som kan gennemføres efter samråd med folket. Hvis det kræves at gøre dette til en folkeafstemning, så vil der blive afholdt en, siger talsmand Ibrahim Kalin til journalister i hovedstaden Ankara.

Der var indkaldt til pressemøde for at informere journalister om partiet AKP's sejr ved søndagens parlamentsvalg, hvor partiet med knap 50 procent af stemmerne opnåede absolut flertal.

Præsident Erdogan, Tyrkiets stærke mand som grundlagde AKP, har været den dominerende aktør i tyrkisk politik i mere end et årti.

Han har længe støttet en styrkelse af Tyrkiets præsidentskab, der i så fald vil give præsidenten flere magtbeføjelser - ham selv.

Oppositionen ser Erdogan som en autoritær høg, der er ude på at rage mere magt til sig selv, og er bekymret for, at det vil føre til en svækkelse af parlamentets beføjelser.

- Spørgsmålet om præsidentens magt har ingenting med Erdogans fremtid at gøre. Han har skrevet sig ind i historiebøgerne. Det helt grundlæggende motiv er at gøre systemet i Tyrkiet så effektivt som muligt, siger talsmanden.

Søndagens resultat gav AKP mulighed for at danne regering på egen hånd, men partiet har ikke stort nok flertal i nationalforsamlingen til at kunne gennemføre grundlovsændringer uden støtte fra andre partier.

Ifølge Erdogan bør parlamentet diskutere forslaget, så snart det samles for første gang.

Den 61-årige magtfigur har svoret at blive en aktiv præsident og har allerede styrket præsidentens magt fra tidligere at have været en mere ceremoniel stilling.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.