Er du utryg ved blaffere? Så mange danskere tør ikke give et lift

Hver anden dansker vil ikke give en blaffer et lift, fordi det er utrygt. - Vores samfund er præget af frygt, siger erfaren blaffer, der tror, at det spontane møde i bilen kan skabe mere tillid blandt danskerne.
Jeg tror, at det spontane møde mellem to mennesker i en bil, kan være 
med til at skabe tillid i stedet for frygt, siger Carsten Theede, talsperson for initiativet Blaffernationen
Jeg tror, at det spontane møde mellem to mennesker i en bil, kan være med til at skabe tillid i stedet for frygt, siger Carsten Theede, talsperson for initiativet Blaffernationen Foto: Scanpix/Iris

Hvis du havde tænkt dig at blaffe rundt i det danske sommerland i din ferie, kan du godt risikere at vente længe på at blive samlet op.

Kun 20 procent af danskerne ville give en blaffer et lift, hvis de mødte en ude på landevejen, mens 55 procent svarer 'nej, jeg ville føle mig utryg'.

Det viser en meningsmåling blandt 1.021 repræsentativt udvalgte danskere, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Det er et interessant resultat, når man sammenholder det med, at danskerne i andre undersøgelser er kåret til at være blandt de mest tillidsfulde folkefærd i verden, mener sociolog og livstilsekspert Emilia van Hauen.

- På den ene side har man tilliden, men på den anden side er Danmark også et velfærdssamfund. Så vi er vant til, at hvis folk har det dårligt, fordi de ikke har nogen penge, så er der en stat, der tager sig af det. De to ting går mod hinanden, og her kan man se, at det er angsten, der vinder, siger hun.

Kvinder er mere utrygge

Især kvinder er utrygge ved at skulle samle en fremmed op på landevejen. Kun 12 procent af kvinderne svarer, at de ville samle en blaffer op.

Tilsvarende er 27 procent af mændene positive over for at samle en blaffer op.

Og det er logisk, at kvinderne er mere tilbageholdende, mener Emilia van Hauen.

- Vi er det fysisk svage køn, siger hun og fortæller, at hun selv for nyligt mødte en blaffer på en tankstation i København, der spurgte, om han måtte få et lift.

- Fuldstændig instinktivt siger jeg 'nej tak, det er jeg ikke interesseret i'. Det er fordi, jeg er kvinde, og han er mand. Han er fremmed, og jeg aner ikke, hvem han er, siger Emilia van Hauen.

Frygt giver færre blaffere

Carsten Theede er talsperson for initiativet Blaffernationen, som arbejder for at udbrede blafferkulturen i Danmark. 

Han tror, at årsagen til at folk er nervøse for at samle blaffere op, skyldes at vores samfund er præget af frygt.

- Der bliver promoveret sindssygt meget frygt både fra politikerne og i medierne, og det spreder sig i samfundet. Jeg tror, at det spontane møde mellem to mennesker i en bil, kan være med til at skabe tillid i stedet for frygt, siger Carsten Theede, der selv er en ivrig blaffer.

Kriminelle ville stjæle bil

Den kendte fotograf og foredragsholder Jacob Holdt, der er verdensberømt for fotobogen Amerikanske Billeder, er nok Danmarks mest kendte blaffer. I 1970erne rejste han på tomlen rundt i USA.

Han forstår ikke, hvorfor folk er utrygge ved blaffere.

- I lande som USA er der måske mere grund til at være bekymret, men den almindelige blaffer har stået derude i timevis og ventet på et lift. Hvis det var nogen med kriminelle hensigter, så ville de ikke stå og vente. Så ville de da bare gå ud og stjæle en bil i stedet, lyder det fra Jacob Holdt i et interview med Avisen.dk.

Venter sjældent længe på lift

Carsten Theede fra Blaffernationen har selv blaffet i 12-13 år, og det er sjældent, han venter længere end fem minutter på et lift. 

I torsdags fik han et lift på arbejde af en chauffør, der skulle aflevere post i Vestre Fængsel. Det var første gang, at chaufføren samlede en blaffer op.

Carsten Theede har et råd til bilister, som er nervøse for tanken om blaffere.

"Et skrifterum"

- Prøv det. Blaffere er ofte eventyrlyste folk, der har mange gode historier med. Men de er også gode til at lytte, fordi det kræver gode, sociale kompetencer at blaffe, fortæller Carsten Theede.

- Bilen bliver et skrifterum, hvor man ofte har nogle meget ærlige samtaler, fordi man ved, at man højst sandsynlig aldrig møder den anden person igen, siger Carsten Theede.

Politiet: Blaf løs

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser kommunikationsrådgiver Helle Lundberg, at hun ikke kan erindre, at de i politikredsen har haft nogen sager med blaffere, som har vist sig at have kriminelle hensigter.

Hun tilføjer desuden, at der er lovligt at tilbyde lift til blaffere ude på vejene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.