Jacob Holdt forbløffet over danskerne: Hvorfor er I så bange for hinanden?

Danskerne går glip af gode oplevelser og spændende møder, når de ikke samler blaffere op, mener den kendte fotograf og foredragsholder Jacob Holdt.
Transport er, ifølge Jacob Holdt, blevet kedeligt. I toget kom man i gamle dage hinanden ved og snakkede sammen. I rygerrummet sad folk og drak sammen. Sådan er det ikke længere.
Transport er, ifølge Jacob Holdt, blevet kedeligt. I toget kom man i gamle dage hinanden ved og snakkede sammen. I rygerrummet sad folk og drak sammen. Sådan er det ikke længere. Foto: Scanpix Arkiv

'Det fatter jeg overhovedet ikke'.

Sådan lyder det fra fotograf og foredragsholder Jacob Holdt, der blev verdensberømt med sine fotografier fra USA i 1970erne.

Reaktionen kommer efter, at Avisen.dk i dag kan fortælle, at 55 procent af danskerne ikke ville samle en blaffer op, fordi det gør dem utrygge.

Og det forstår Jacob Holdt ganske enkelt ikke. Han har selv blaffet over hele verden, og er især kendt for sin blaffertur gennem USA.

- I lande som USA er der måske mere grund til at være bekymret, men den almindelige blaffer har stået derude i timevis og ventet på et lift. Hvis det var nogen med kriminelle hensigter, så ville de ikke stå og vente. Så ville de da bare gå ud og stjæle en bil i stedet, lyder det fra Jacob Holdt.

Færre blaffere

Jacob Holdt blaffer ikke mere, men samler altid selv blaffere op på sine ture i Danmark og USA.

- Det sker bare ikke særlig tit mere i Danmark. I Danmark er der kommet GoMore, og det er der sikkert mange, der bruger i stedet, siger Jacob Holdt.

Jacob Holdt synes, at initiativer som GoMore er udmærkede, men der ryger noget af spontaniteten.

- I toget kom man i gamle dage hinanden ved og snakkede sammen. I rygerrummet sad folk og drak sammen. Nu sidder de alle sammen stille, og man kommer ikke i snak med nogen som helst. Transport er blevet meget kedeligt.

Massemorderen på passagersædet

Den mest mindeværdige passager, som Jacob Holdt haft med i bilen, var en amerikansk massemorder. Det var starten på et 20 år langt venskab mellem de to mænd og massemorderens familie.

- Han var én jeg samlede op i nattemørket klokken to om natten. Han var den type, som ingen vil samle op, fortæller den kendte fotograf.

- Nu er jeg så blevet bange for, at jeg overser massemordere og andre kriminelle, at jeg altid kører i yderste position, så jeg ikke overser dem.

Skræmte efterskole-elever

Det er dog ikke en god historie at fortælle til nye blaffere, erfarede Jacob Holdt, da han tilbage i 1980erne samlede to 16-årige efterskoleelever op i Roskilde.

- De var to nervøse drenge, der skulle ud på deres første blaffertur, så jeg tænkte, at de skulle have en god historie. Så jeg begyndte at underholde om ham massemorderen, mindes Jacob Holdt og fortsætter:

- Undervejs skulle jeg stoppe hos min bedstemor og hente en vase, og sagde til drengene, at de bare lige skulle vente fem minutter.  Da jeg kom ud til bilen igen, var de forsvundet. De var blevet så skræmte af historien.

- Jeg fandt dem igen oppe ved Hedehusene og tilbød dem et lift, men de skulle ikke nyde mere, griner Jacob Holdt.

Kroat hjem til jul

Han har ét råd til de danskere, der frygter blaffere i vejkanten:

- Prøv det! Det er en fantastisk måde at møde folk på.

På en dansk landevej lige inden jul mødte han tilbage midt-90’erne en kroatisk mand, der havde gået på landevejen et halvt år, og ingen havde inviteret ham indenfor.

- Så kan det ham nok være, at jeg fik inviteret ham med hjem til jul. Den slags er jo altid sjovt, griner Jacob Holdt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.