Er du over 40? Så lidt bør du arbejde

Hvis du er over 40, er det ikke nødvendigvis sundt for dig med 37 timers arbejde om ugen.
Glad og overskudsagtig - sådan vil man jo gerne have det som plus 40-årig. Nedsat tid kan hjælpe.
Glad og overskudsagtig - sådan vil man jo gerne have det som plus 40-årig. Nedsat tid kan hjælpe. Foto: SCANPIX arkiv

Mon ikke de fleste, der er ældre end 40, godt kan skrive under på, at ugerne kan føles lige lovlig lange, hvis man arbejder fuld tid eller mere?

Nu viser forskning, at 37 timers arbejde per uge måske slet ikke er det rette for plus 40-årige ansatte.

For dem er en arbejdsuge på blot 25 timer fordelt på tre dage om ugen det mest gavnlige.

Hvis arbejdsugen er længere, bliver mennesker på over 40 år trætte og anstrenger hjernen i stedet for at styrke den. 

Det konkluderes af forskere fra universitet i Melbourne, Australien, der har samarbejdet med japanske forskere om en ny studie, som flere medier omtaler. Studiet konkluderer, at folk over 40 år skaber de bedste resultater på en tre dages arbejdsuge på omkring 25 timer. 

6500 australske mænd og kvinder er blevet interviewet i forbindelse med undersøgelsen. Og resultatet er klart: De over 40-åriges ydeevne faldt mærkbart, når arbejdsugen bød på mere end 25 timer. Så blev de trætte og stressede. Læs selve undersøgelsen her.

Undersøgelsens resultater går stik imod de politiske strømninger, der kræver, at folk går senere og senere på pension. Men:

- Arbejdet kan være et tveægget sværd. Det kan stimulere hjernens aktivitet, men samtidig kan lange arbejdstider forårsage træthed og stress, som potentielt kan skade de kognitive funktioner, siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Colin McKenzie ifølge The Independent.

- Forskelle i arbejdstiden er vigtige for at opretholde den kognitive funktion hos midaldrende og ældre voksne. Det betyder, at når man er midt i livet eller ældre, så kan et job på deltid være effektivt i forholde til fastholdelsen af de kognitive evner, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.