Er du deprimeret? Din smartphone kan afsløre dig

Hvor lang tid bruger du på din smartphone? For lang tid foran den lille skærm, kan være tegn på depression, viser undersøgelse.
Hvor mange minutter bruger du om dagen på at surfe på nettet eller spille spil på smartphonen?
Hvor mange minutter bruger du om dagen på at surfe på nettet eller spille spil på smartphonen? Foto:Scanpix/Arkiv

Depressive personer har tendens til at surfe på nettet og spille spil på smartphonen i stedet for at snakke med vennerne.

Og nu kan smartphonen bruges til at afsløre tegn på depression, skriver indianexpress.com.

Et amerikansk forskningsprojekt viser nemlig, at man ved at sammenholde antal minutter foran smartphonen og GPS-data kan afsløre symptomer på depression.

Tit hjemme

Forskere fra Northwestern University i USA har fundet frem til, at jo mere tid du bruger på din smartphone, jo mere sandsynligt er det, at du er deprimeret.

Og er du mest bare derhjemme, eller bevæger du dig mellem de samme få steder i dagligdagen – for eksempel arbejdet, Netto og hjemmet – så er du tættere på en depression.

Alt sammen noget, din telefon kan afsløre ved hjælp af den indbyggede GPS og ved at tælle, hvor lang tid, du er på telefonen.

- Når GPS-data viser, at en person sjældent bevæger sig andre steder end mellem de samme få steder, kan det være tegn på manglende motivation, hvilket er tegn på depression, fortæller seniorforsker David Mohr fra Western University til indianexpress.com.

Behøver ikke stille personlige spørgsmål

Med data fra 28 testpersoners smartphones kunne forskerne fra Nortwestern University med 87 procent nøjagtighed påvise, hvem der havde depressive symptomer.

- Det betyder, at vi kan opdage symptomer på depression, uden skulle stille personlige spørgsmål. Adfærd på smartphonen kan relateres til depression. Og det kan vi nu passivt afsløre, siger David Mohr til indianexpress.com.

Faktisk viste det sig, at data fra testpersonernes smartphones er mere pålideligt, når symptomer på depression skal afsløres, end ved at spørge personerne dagligt, hvordan de havde det på en skala fra 1-10.

Bruger du over en time på telefonen?

Smartphone-dataen viser ikke, hvad personerne i forskningsprojektet laver på deres smartphones, men David Morh fortæller, at personer, der bruger lang tid med deres telefon, typisk surfer på internettet eller spiller spil, i stedet for at tale med deres venner.

- Når man er på smartphonen, undgår man at tænke på de ting, der måske plager én, smertefulde følelser eller vanskelige relationer. Det er en undgåelsesadfærd, vi ser hos deprimerede, fortæller David Mohr.

Forskerne er kommet frem til, at ikke-deprimerede personer bruger typisk 17 minutter dagligt på at sidde med smartphonen. Deprimerede personer bruger i snit en time og otte minutter om dagen på smartphonen, skriver indianexpress.com.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.