Ekspert: Vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft

Hurtige ændringer på arbejdsmarkedet betyder, at vi kommer til at mangle de fornødne kvalifikationer, lyder det fra ekspert.
Hurtige ændringer på arbejdsmarkedet betyder, at vi kommer til at mangle de fornødne kvalifikationer, lyder det fra ekspert.
Hurtige ændringer på arbejdsmarkedet betyder, at vi kommer til at mangle de fornødne kvalifikationer, lyder det fra ekspert. scanpix/Iris

Flere større danske virksomheder er netop nu i gang med at rekruttere medarbejdere. De tror på opsvinget, og er derfor ved at sikre sig den nødvendige arbejdskraft, viser en rundspørge, som business.dk har foretaget.

Med opsvinget kommer dog også radikale ændringer på arbejdsmarkedet, lyder det fra Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesmedlem i den uafhængige organisation World Economic Forum (WEF) og formand for organisationens Center for Global Industries.

- Vi vil se ændringer, der kan måle sig med dem, der skete ved overgangen fra landbrugs- til industrisamfundet. Det foregik over en hundredårig periode, og denne gang vil det ske i løbet af en enkelt generation. En af de udfordringer, som det hurtige skift medfører, er, at uddannelsessystemet ikke kan følge med, og vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, siger Jim Hagemann Snabe til business.dk.

Demografisk udfordring

Han peger blandt andet på, at computerkraften og de digitale muligheder, der er i vækst, accelererer en række muligheder for ny produktion og nye forretningsmodeller.

- Vi står over for en demografisk udfordring med en aldrende befolkning, der kan begrænse vores vækstmuligheder, for der er behov for unge hjerner. På europæisk plan mangler vi allerede omkring 400.000 mennesker med digital forståelse, siger han til business.dk.

Jim Hagemann Snabe understreger dog også, at hvis den teknologiske udvikling fortsætter, kan det om 10-15 år ende med en situation, hvor der ikke er brug for arbejdskraft, fordi alt er optimeret væk.

Han taler derfor for, at udviklingen styres, så der værnes om de job, der kræver kreativitet og personlig interaktion.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.