Ejendomsskatterne stiger i 2016 - og fortsætter opad

Der indkræves 400 millioner kroner mere i ejendomsbeskatning i 2016 end i 2015, oplyser Danmarks Statistik.
Danske boligejere har i 2016 igen lagt flere penge i statskassen end året før.
Danske boligejere har i 2016 igen lagt flere penge i statskassen end året før. Foto: Colourbox/Free

Skatteyderne har betalt 400 millioner kroner mere i ejendomsskatter, end de gjorde sidste år. Og de forventes at betale endnu mere næste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Tallene er en opgørelse over de samlede indbetalinger af ejendomsskatter i 2016. Ejendomsskatter dækker over grundskyld, der i 2016 udgjorde 88 procent af ejendomsskatterne, samt dækningsafgifter.

Opgørelsen inkluderer ikke ejendomsværdiskatten. Den tæller som en personskat.

I alt lagde skatteyderne 28,4 milliarder kroner i statskassen i ejendomsskatter. Og ifølge Danmarks Statistik er forventningen, at de lægger mere næste år.

Her forventes indkrævningen af ejendomsskatter at stige med yderligere 100 millioner kroner.

Dermed udgør ejendomsskatter en stigende del af den danske stats skatteprovenu. Danmarks Statistik konstaterer, at det har været tilfældet siden kommunalreformen i 2007.

De stigende ejendomsskatter kalder på politisk handling, mener Dansk Erhverv. Det skriver cheføkonom Steen Bocian i en skriftlig meddelelse.

Han mener, at tallene er et udtryk for, at boligejerne ikke har nydt så godt af skattestoppet, som flere tror.

- Der er derfor god grund til at få genopfundet skattestoppet, så vi sikrer, at der er tryghed omkring boligejernes økonomi, skriver han.

Cheføkonomen noterer sig, at boligpriserne i gennemsnit er 4,5 procent lavere i 2007. I samme periode er ejendomsskatterne steget med 9,4 milliarder kroner.

- Det nuværende skattestop har for det første ikke hindret skatterne i at stige.

- Derudover har det gjort, at mange boligejere har oplevet perioder med faldende boligværdi, men stigende boligbeskatning.

- Dermed har skattestoppet reelt været med til at forstærke udsvingene på boligmarkedet. Det er ikke hensigtsmæssigt, skriver Steen Bocian.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.