Efter tv-programmet "Politik til salg": Partier kræver regler for lobbyister

- Jeg tror, der er få mennesker uden for Christiansborg, der egentlig ved, hvor meget det her sker, mener Enhedslisten.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, er åben over for at undersøge muligheden for at regulere lobbyister. Det siger hun efter at have set dokumentaren.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, er åben over for at undersøge muligheden for at regulere lobbyister. Det siger hun efter at have set dokumentaren. Foto: Scanpix/arkiv

Alle kneb gælder når lobbyister forsøger at påvirke politikere. Økonomisk støtte til valgkampe, rejser og middage på bøfrestauranter.

Men selvom mange af vores nabolande i Europa har regler for lobbyister, har de frit spil i Danmark. Men det skal være slut nu, mener flere partier efter, at TV 2 har sendt dokumentaren Politik Til Salg.

Dokumentaren løfter sløret for, hvordan lobbyister arbejder med at påvirke politikere og politiske beslutninger. Metoderne forarger flere politikere, og får dem nu til at kræve handling:

- I SF vil vi se på, om vi kan lave nogle regler, der gør, at vi kan udelukke nogen af de lobbyister, som går over grænsen, siger SF's Jonas Dahl.

Han ser gerne, at man indfører en registrering af lobbyister, der arbejder på Christiansborg. Han vil nu også tage emnet op i Folketingets Præsidium.

Enhedslisten går skridtet videre og stiller nu tre konkrete beslutningsforslag, der skal sikre mere åbenhed om lobbyisters arbejde.

- Jeg tror, der er få mennesker uden for Christiansborg, der egentlig ved, hvor meget det her sker. Og det er derfor, vi i Enhedslisten så gerne vil, at vi får noget mere åbenhed omkring det, og på baggrund af denne dokumentar kommer vi til at stille et beslutningsforslag om at få et obligatorisk lobbyregister, siger Pernille Skipper.

TV 2 har spurgt partierne i Folketinget, om de er åbne for at kigge på mulighederne for at regulere lobbyister i Danmark. Her svarer Det Konservative Folkeparti, SF, Alternativet, Enhedslisten og Radikale Venstre, at de vil kigge på mulighederne for at regulere lobbyister.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, er åben over for at undersøge muligheden for at regulere lobbyister. Det siger hun efter at have set dokumentaren.

- Jeg synes, det er lidt afslørende. Og hvis der er noget politikere ikke kan lide, så er det at blive afsløret i noget, som virker dårligt ude hos danskerne. Så alene af den årsag tror jeg, at der måske og forhåbentlig vil ske en udvikling den rigtige vej, siger Folketingets formand.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.