Efter terror: Sikkerheden forstærkes i Københavns Lufthavn

Sikkerheden i Københavns Lufthavn forstærkes. Der kommer til at ske mere, end at man vil se flere politibetjente og vagter. Det oplyser sikkerhedschef.
- PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) vurderer terrortruslen i Danmark som høj. Det gjorde de i går, og det gør de også i dag, siger Lars Krabbe, som er politikommissær ved Københavns Politi. 
- PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) vurderer terrortruslen i Danmark som høj. Det gjorde de i går, og det gør de også i dag, siger Lars Krabbe, som er politikommissær ved Københavns Politi.  Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix.

Rejsende og ansatte i Københavns Lufthavn vil se flere mennesker i uniform nu og den kommende tid. Det er en direkte reaktion på terrorangrebet i Istanbuls Atatürk lufthavn i aftes. 

- Vi har i dag fokus på, at politiet er synligt tilstede i lufthavnen, så de rejsende kan føle sig trygge, siger Lars Krabbe, som er politikommissær i Københavns Politi.

Han vil ikke gå i detaljer om sikkerheden. Men angrebet i Tyrkiet, som har kostet 41 mennesker livet, har ikke gjort det mere risikabelt at færdes i lufthavnen, understreger han.

- PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) vurderer terrortruslen i Danmark som høj. Det gjorde de i går, og det gør de også i dag. Så på den måde er der ikke ændret noget, siger Lars Krabbe.

Forbereder sig mere på det værste

Terrorangrebene i lufthavnen ved Istanbul og et i marts i en lufthavn ved Bruxelles får længere varende betydning i Københavns Lufthavn (CPH). Det oplyser Johnnie Müller til Avisen.dk. Han er sikkerhedschef i CPH. 

- Vi kommer til at intensivere vores arbejde med flere øvelser og bedre beredskab. Vi vil for eksempel lave flere store øvelser med politi, brandvæsen og redningsmandskab involveret, oplyser Johnnie Müller.  

Adspurgt om han ville turde at rejse til Istanbul, siger han:

- JA! Jeg har været der masser af gange. Jeg færdes trygt i lufthavne i København, Istanbul og andre steder. Statistisk set er det farligere at køre i bil, end det er at være i en lufthavn, siger Johnnie Müller. 

Nye tiltag efter Bruxelles-terror

I marts var der et blodigt terrorangreb i lufthavnen Zaventem ved Bruxelles. Det satte øget fokus på sikkerheden i CPH, fortæller Johnnie Müller. 

- Efter Bruxelles har vi strammet op den måde, som vi kommunikerer med hinanden på i forhold til forskellige situationer, oplyser Johnnie Müller.

Det betyder eksempelvis, at hvis der står en kuffert uden synlig ejermand, så nøjes man ikke bare med at reagere på det. Sikkerhedsfolkene sørger også for, at hvis en person har anmeldt kufferten, så får vedkommende besked om, hvordan der er taget hånd om sagen.

Stor velvilje 

3F Kastrup, der blandt andre har bagage-medarbejdere og chauffører i lufthavnen som medlemmer, forlangte efter Bruxelles-terroren, at der skulle holdes møder for at skærpe sikkerheden. 

- Jeg forlanger og forventer, at politiet og lufthavnens sikkerhed gør alt, hvad der står i deres magt for at sikre rejsende og ansatte. Og jeg tror faktisk på, at de gør det, siger Henrik Bay-Clausen, som er formand for 3F Kastrup. 

Efter Bruxelles er der blevet holdt to møder med repræsentanter for de ansatte i lufthavnen, politi og sikkerhedsfolk.

- Politiet og sikkerheden har vist store vilje til at dele viden og informationer. For eksempel er det blevet vist, hvordan man næsten rum for rum har gjort sig overvejelser om glas, der kan splintre, og store konstruktioner, som kan falde ned, fortæller Henrik Bay-Clausen. 

Meget skulle gøres efter Bruxelles

Der skulle ske noget med sikkerheden i CPH efter terroren i Bruxelles. Det fastslår René Knudsen, som er formand for HK Service Hovedstaden. Fagforeningen organiserer blandt andre de mennesker, som står og tjekker bagage ind. 

- Efter Bruxelles var der en hel liste med ting, som skulle ordnes i forhold til at skærpe sikkerheden. Blandt andet i forhold til responstider på mistænkelige personer og bagage. På mig virker det om, at der er sket meget, siger René Knudsen.

Han har en oplevelse af professionel velvilje fra sikkerhedsfolk og politiet.  

- Der har været nogle ting, som vores medlemmer var utrygge ved. Men det har vi haft en god dialog med sikkerheden og politiet om, siger René Knudsen. 

 Adspurgt om hvad hans medlemmer i lufthavnen går og tænker på i dag, siger han:

- Det er altid forfærdeligt, når rejsende og kolleger i andre lufthavne bliver udsat for terror. Selvfølgelig bliver man påvirket af det. Men folk passer deres arbejde, som de plejer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.