Dyrt it-kiks: Ledige slipper for straf

Mange ledige har undgået rådighedssanktioner på grund af it-problemer, lyder det nu fra beskæftigelsesministeren.
Nogle ledige har fået udbetalt ydelser, som de ikke er berettiget til på grund af it-problemer på jobcentrene.
Nogle ledige har fået udbetalt ydelser, som de ikke er berettiget til på grund af it-problemer på jobcentrene. Foto: Scanpix

It-bøvl på de danske jobcentre har ikke bare skabt store problemer for ansatte og arbejdsløse, som Avisen.dk tidligere har beskrevet. Det har også betydet, at mange ledige er gået under radaren og har undgået rådighedssanktioner, skriver Altinget.dk.

Problemet er indførelsen af et nyt it-system fra KMD samt en stor konvertering af data fra kommunale it-systemer til det fælles datagrundlag i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Det har betydet, at mange jobcentrene i starten af året har arbejdet i blinde, ligesom det har skabt store fejl og forsinkelser i kommunikationen mellem jobcentre og a-kasser.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) konkluderer nu i en orientering til Folketingets beskæftigelsesudvalg og Finansudvalget, at den mangelfulde kommunikation betyder, at ledige kan have undgået såkaldte rådighedssanktioner. Det vil sige, at ledige kan have fået udbetalt ydelser, de slet ikke er berettiget til.

Jobcentrene har nemlig underretningspligt over for a-kasserne, og skal oplyse om, hvad ledige på dagpenge foretager sig. Det betyder også, at jobcenteret skal orientere a-kassen om medlemmer, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, og som derfor kan trækkes i dagpenge.

Konverteringsproblemerne hos STAR betyder samtidig, at a-kasserne nu vil skulle behandle underretninger, som kan være op til to år gamle. A-kassemedlemmer kan dog ikke blive pålagt rådighedssanktioner med tilbagevirkende kraft.

De økonomiske konsekvenser af de mangelende underretninger kan ikke estimeres på nuværende tidspunkt, lyder det fra beskæftigelsesministeren. Det skønnes dog med usikkerhed, at staten er påført et bagudrettet tab i størrelsesordenen 3-6 millioner kroner som følge af uberettiget udbetalte ydelser, skriver Altinget.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.