Dumpekarakter: "En mavepuster til Løkke"

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. får dumpekarakter af næsten hver tredje vælger, mens statsminister og S-formand, Helle Thorning-Schmidt, dumpes af hver femte vælger. Yderfløjenes partiledere er mest populære.
Lars Løkke Rasmussen stryger til tops i ny partiledermåling - desværre for Venstre-formanden er det på dumpelisten. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt følger lige i hælene på Løkke.
Lars Løkke Rasmussen stryger til tops i ny partiledermåling - desværre for Venstre-formanden er det på dumpelisten. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt følger lige i hælene på Løkke. Foto: Colourbox

"Desværre Lars, du er dumpet!"

Den besked giver næsten hver tredje vælger til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i en ny stor undersøgelse af partiledernes evner og troværdighed.

I undersøgelsen har vælgerne givet partilederne karakterer efter 7-trins-skalaen, hvor 12 er det højeste.

31 procent har givet Lars Løkke Rasmussen en af de to dumpekarakterer: 00 eller -3. Dermed placerer Venstre-formanden sig på en suveræn førsteplads på dumpelisten.

- Løkke får klart flest dumpekarakterer og distancerer forfølgerne klart på det punkt. Det viser jo virkelig, at en stor del af befolkningen ikke har meget til overs for oppositionens statsministerkandidat, siger Rune Stubager, valgforsker og professor på Aarhus Universitet.

Politisk kommentator Hans Engell kalder de mange dumpekarakterer for "en mavepuster for Lars Løkke".

- Det viser, hvor dyrt år 2014 har været for ham. GGGI-sagen, tøjsagen, opgøret med Kristian Jensen om formandsposten og senest LLR-bogen. Det har været meget dyrt for ham, siger politisk kommentator Hans Engell.

Thorning får næstflest dumpekarakterer

Ind på andenpladsen på dumpelisten kommer Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, der som bekendt også er landets statsminister.

Helle Thorning-Schmidt får karakteren 00 eller -3 fra lidt mere end hver femte - 21 procent - af vælgerne.

Helle Thorning kan dog glæde sig over langt flere topkarakterer (10 eller 12) end rivalen Lars Løkke Rasmussen, og det er med til at løfte den samlede vurdering, mener Hans Engell.

- For Helle Thorning-Schmidt er resultatet jævnt, men det er til at leve med. Det er hæderligt, men ikke prangende, vurderer han.

Nemmere at være oppositionspolitiker

Helt i bunden af dumpelisten - og øverst på topscorerlisten - finder man Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efterfulgt af Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

Kristian Thulesen Dahl får en dumpekarakter hos blot 8 procent af vælgerne, mens Johanne Schmidt-Nielsen kun dumpes af hver tiende vælger.

Og når det gælder andelen af topkarakterer, så ligger de i en liga for sig med henholdsvis 41 og 32 procent 10- eller 12-taller.

- De er begge to dygtige til at kommunikere og formidle ting på en ligefrem måde, som vi alle kan forstå. Det betyder meget i en politisk virkelighed, der er rigtig meget skabt af tv, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Han tilføjer dog, at det også er nemmere for rendyrkede oppositionspolitikere at score højt i vælgernes bevidsthed.

- Som oppositionspolitiker kan man komme med visionerne frem for finansieringen, og det hjælper både Johanne Schmidt-Nielsen og Kristian Thulesen Dahl. Det er bare nemmere at være i opposition end at være regeringsparti eller kommende regeringsparti. siger Kasper Møller Hansen.

Sådan klarer partilederne sig

 

Dumpelisten:

Så mange vælgere giver partilederen dumpekaraktererne 00 eller -3

 • Lars Løkke Rasmussen (V) 31 %
 • Helle Thorning-Schmidt (S) 21 %
 • Anders Samuelsen (V)  20 %
 • Søren Pape Poulsen (K) 17 %
 • Morten Østergaard (R) 14 %
 • Pia Olsen Dyhr (SF) 12 %
 • Johanne Schmidt-Nielsen (EL) 10 %
 • Kristian Thulesen Dahl (DF) 8 %

 

Topscorerlisten:

Så mange vælgere giver partilederen topkaraktererne 10 eller 12

 • Kristian Thulesen Dahl (DF) 41 %
 • Johanne Schmidt-Nielsen (EL) 32 %
 • Helle Thorning-Schmidt (S) 21 %
 • Pia Olsen Dyhr (SF) 12 %
 • Anders Samuelsen (LA) 12 %
 • Lars Løkke Rasmussen (V) 11 %
 • Morten Østergaard (R) 7 %
 • Søren Pape Poulsen (K) 5 %

 

Karakterskalaen:

12: gives for den fremragende præstation.

10: gives for den fortrinlige præstation.

-----

7: gives for den gode præstation.

4: gives for den jævne præstation.

02: gives for den tilstrækkelige præstation.

------

00: gives for den utilstrækkelige præstation.

-3: gives for den helt uacceptable præstation.

 


Om undersøgelsen:

Analyse Danmark har for Ugebrevet A4 og Avisen.dk spurgt 1123 repræsentativt udvalgte vælgere om, hvordan de bedømmer hver enkelt partileders evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig partileder og politiker. Svarene er indhentet i perioden 5.-11. december 2014.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.