Masser af grønne planter, ild i pejsen og duften af friskbagt brød.
Det lyder mest som en weekendtur i sommerhuset. Men faktisk er det opskriften på en god arbejdsplads, som arkitekt og tidligere kulturchef i Diamanten Uwe Bødewadt har brygget sammen.
- Hvis man møder ind på arbejde til duften af nybagt brød og ild i pejsen, bliver man opstemt og føler sig velkommen, fortæller Uwe Bødewadt.
Han er aktuel med bogen Den sanselige arbejdsplads, hvor han forklarer, hvorfor farver, lys, lyd, dufte og smage er så vigtige for et godt arbejdsmiljø.
- Rummene og bygningerne gør mere ved os, end vi aner. Vi burde jo komme glade og inspirerede hjem fra arbejde, ikke stressede. Det kan ofte opnås gennem fysiske ting, såsom indretningen, lyset og atmosfæren, siger han.
Sanselighed skaber ideer
Forfatteren til bogen bliver bakket op af ledelsesfilosoffen Ole Fogh Kirkeby. Han har forsket i, hvor meget sanserne betyder, når vi skal være produktive og kreative på jobbet.
- I dag er mange virksomheder afhængige af kreative ideer fra medarbejderne. Men for at få ideer, bliver man nødt til at stimulere sanserne ved at gøre omgivelserne organiske og indbydende. Det vil samtidig skærme mod stress, fortæller Ole Fogh Kirkeby.
Han ser arbejdet som en rejse, hvor både virksomheden og de ansatte skal udvikle sig for at opnå gode resultater på hele linjen.
- Et arbejde skal være en opdagelsesrejse. Hvis atmosfæren er mekanisk og unaturlig, hæmmer man ideerne og skaber et usundt miljø, fortæller han.
De kreative brancher går forrest
Særligt kreative virksomheder er blevet gode til at tænke sanseligt. De ved, at de er afhængige af gode ideer, og at gode ideer opstår, når de ansatte føler sig hjemme.
Derfor springer det frem med kontorhoteller som Soho kontorhotel i Kødbyen og Republikken på Vesterbro, der investerer i den gode atmosfære. Men også andre virksomheder tænker sanserne ind i arkitekturen og indretningen. Novo Nordisk i Bagsværd og Lego i Billund er eksempler på, hvordan man får lys og natur ind i bygningen, fortæller Uwe Bødewadt.
- De er alle steder, hvor man arbejder man bevidst på, at medarbejderne ikke hænger deres sanser hjemme i entreen, inden de går på arbejde. De skal glæde sig til at komme på arbejde og have lyst til at komme hinanden ved, fortæller han.
Stress-ramte brancher glemmer sanserne
Selvom mange danske virksomheder har forstået, hvor vigtigt det fysiske arbejdsmiljø er for medarbejderne, så er ikke alle brancher hoppet med på bølgen. Ifølge Uwe Bødewadt er det særligt de gammeldags og hierarkiske virksomheder, som stadig vælger den upersonlige stil. Det er derfor også her, hvor stress-niveauet stadig er højt, mener han.
- Arbejdspladser, som er fuldstændigt renset for personlige genstande, planter og og lugte, er en del af den gamle mekaniseringsbølge. Men vi må efterhånden have lært, at det ikke fører til noget godt, for resultatet er bare, at man renser de ansatte ud af deres eget arbejde, siger Uwe Bødewadt.
Naturen skal med på arbejde
De udpeger natur som kodeordet til at gøre arbejdspladsen mere sanselig.
- Man har fundet ud af, at stress skal bekæmpes med natur. Meditation er blevet populært, fordi det netop handler om at blive et med naturen. Så den sanselige arbejdsplads handler om at gøre dig bevidst om dig selv gennem sanserne og lukke af for stress, siger Ole Fogh Kirkeby.
Ifølge Uwe Bødewadt skal man derfor have naturen ind i bygningerne. Naturens farver, elementer, lyde og dufte ser han som de vigtigste værktøjer til at åbne de sanser, som vi har forsømt, siden vi blev voksne.
De er enige om, at naturligt lys er alfa omega, hvis man vil bekæmpe stress og få mere energi og glæde ind på arbejdspladserne.
- Store vinduer er det bedste, Særligt her i norden hvor vi har alle de fantastiske nuancer og gråtoner i dagslyset. Det er også bevist, at naturligt lys gør os mindre syge og nedkørte, fortæller Uwe Bødewadt.
For meget støj
De ser med delt begejstring på de mange åbne kontorlandskaber, der er dukket op i utallige danske virksomheder.
- Åbne kontorlandskaber støjer og er uinspirerende. Små rum er derimod hemmelighedsfulde og stimulerer tankerne, siger Ole Fogh Kirkeby.
Selvom Uwe Bødewadt er enig i den forstyrrende effekt af åbne kontorer, så nævner han også steder, hvor det gør arbejdet bedre.
- Forskning viser, at på restauranter, hvor kokken kan se gæsterne, smager maden bedre. Overført til andre situationer kan man sige, at hvis du kan se din kollega, så forstår du hende nok også bedre, fortæller han.