Dronningen: Grønland lever i mit hjerte

Det har været en stor oplevelse for dronning Margrethe at besøge Grønland, som hun har et meget specielt forhold til.
Dronning Margrethe og prins Henrik er glade for Grønland.
Dronning Margrethe og prins Henrik er glade for Grønland. Foto: Leiff Josefsen/LEIFF JOSEFSEN

At dronning Margrethe har et helt særligt bånd til Grønland, er ingen hemmelig. Det specielle forhold til landet satte majestæten en tyk streg under, da hun onsdag aften holdt tale ved en gallamiddag i Nuuk, der markerer, at regentparrets to uger lange rejse i landet er slut.

- Med vor ankomst her til Nuuk er vor lange rejse i Grønland ved at nå sin afslutning. Fra Grønlands østkyst over det nordligste Grønland og ned langs vestkysten har prinsgemalen og jeg set, genset og oplevet nyt, begyndte dronningen sin tale, som kongehuset har lagt ud i sin fulde længde på deres hjemmeside.

- Grønland er i sandhed "Nuna Asiilasooq" - "et vidtstrakt land", og min mand og jeg har som altid på alle dele af rejsen glædet os over mødet med det smukke land med dets hjertevarme og gæstfri befolkning, sagde den danske dronning.

I talen fortalte hun også, hvordan hun har fået kærligheden til Grønland ind med modermælken.

- På mit eget livs rejse har Grønland altid været der. Mine forældres kærlighed til landet gik i arv til os børn, og jeg længtes som barn efter selv at opleve denne del af kongeriget, sagde hun.

Som 20-årig var dronning Margrethe første gang i Grønland, og siden da er det blevet til mange besøg i det nordlige land.

- Efter mange, lange og oplevelsesrige rejser i Grønland med Prinsgemalen og vore sønner er mine røde kamikker nu gået så godt til, at jeg synes, at jeg kan mærke det grønlandske grundfjeld igennem dem.

- Som De ved, lever kærligheden til Grønland lige så stærkt i kronprinsen og kronprinsessen som i prinsgemalen og mig. Og sidste sommer havde vi den glæde at se små fødder i helt nye kamikker, da Kronprinsparret for første gang besøgte Grønland med deres børn.

- Det var en ganske særlig glæde for Prinsgemalen og mig, at vore børnebørn allerede i en tidlig alder kunne få et nært forhold til Grønland, som kan følge dem gennem deres opvækst, fortalte dronningen ved gallamiddagen, hvor hun også takkede grønlænderne for den støtte, hun har følt fra landets borgere.

- Overalt på denne rejse er Prinsgemalen og jeg blevet mødt med hjertelighed og hengivenhed. Hengivenheden er gensidig, for Grønland lever i vore hjerter, sagde hun.

Læs hele dronningens personlige tale her.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.