Dokumentation og papirarbejde: Offentligt ansatte oplever øget kontrol

Over en fjerdedel af danskernes arbejdstid bruges på dokumentation, skemaer, evalueringer og andet papirarbejde.
Foto: Scanpix

Næsten halvdelen af de offentligt ansatte - 45 procent - giver udtryk for, at de ser bureaukratiet som en unødvendig kontrol af deres arbejde, og endnu flere erklærer, at det er med til at svække deres arbejdsglæde.

Og udviklingen ser ud til at gå fra ondt til værre: To ud af tre offentligt ansatte oplever, at omfanget af dokumentation, skemaer, evalueringer og andet papirarbejde i deres job er vokset i løbet af de seneste fem år.

Og samtidig med, at bureaukratiet i højere og højere grad stjæler arbejdstiden, oplever flere end hver tredje offentligt ansatte, at de ikke har tid nok til deres arbejdsopgaver.

Det fremgår af en undersøgelse, som Analyse Danmark for Ugebrevet A4 har foretaget blandt 1.088 repræsentativt udvalgte danskere, hvoraf 355 er privat ansatte, mens 178 er offentligt ansatte.

I Dansk Magisterforening genkender formand Camilla Gregersen det vildtvoksende papirarbejde, som akademikerne i både det private og offentlige oplever som en møllesten.

- Undersøgelsen viser med al tydelighed, at new public management ikke har været en mirakelkur og slet ikke en kur, der har givet hverken effektivisering eller arbejdsglæde. Tværtimod. Det her er et opråb fra lønmodtagere i både den private og offentlige sektor om, at nu må det her cirkus stoppe, siger hun.

Pædagogernes formand Elisa Bergman bakker over for Ugebrevet A4 op om kritikken. Hun fremhæver, at inden for de sidste fem-ti år, hvor skema- og evalueringskulturen er vokset markant, er normeringerne i daginstitutioner samtidig forringet.

Også stresseksperten Thomas Milsted mener, at politikerne må slippe det, der ifølge ham kun kan tolkes som mistillid til de offentligt ansattes arbejde.

- At bruge en fjerdedel af tiden på nul og en fis er fandme sindssygt i en tid, hvor vi hele tiden piskes til at være mere effektive, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.