Din morgenmad er blevet dyrere

Det er blevet dyrere at spise de ting, der ofte indgår i morgenmad. I dag får du derfor meget mindre morgenmad for pengene, end du gjorde for fem år siden.
Det er blevet dyrere at spise morgenmad.
Det er blevet dyrere at spise morgenmad. Foto: Colourbox

Mange vil gerne starte dagen med et solidt morgenmåltid, men det er blevet dyrere. Mange af de faste morgenmadsingredienser er nemlig steget kraftigt i pris de sidste fem år, skriver Politiken.

Fast inventar på morgenmadsbordet som kaffe, mælk og smør er blandt de produkter, der er steget mest i pris. Det viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for finanskoncernen Nykredit.

Kaffe, mælk og smør er blevet mellem 24 og 38 procent dyrere de seneste fem år, mens juice som det eneste produkt i sammenligningen er blevet billigere og er faldet med knap 6 procent.

Kaffeprisen er på fem år steget med 37,6 procent, og den stigning skyldes dårlige høstforhold, forklarer Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom i Nykredit.

"Klimaforandringerne har de senere år påvirket produktionen af fødevarer flere steder. Det gælder for eksempel produktionen af kaffe, der på grund af tørke har givet anledning til en dårlig kaffehøst i Brasilien, som er verdens største producent," forklarer Johan Juul-Jensen.

Den dårlige høst betyder højere priser på verdensmarkedet, og det slår på sigt igennem i forbrugerpriserne, forklarer han.

Prisen på mælk er steget med 32,4 procent, mens andre mælkeprodukter er steget med 28,5 procent. Her er det en øget efterspørgsel, der er skyld i prisstigningen.

"Middelklassen vokser kraftigt i mange lande herunder i Asien, og mælk og mejeriprodukter er ofte noget af det første, man føjer til sit forbrug. Det er ikke mindst et land som for eksempel Kina, hvis efterspørgsel efter mælk er vokset meget de senere år," fortæller Johan Juul-Jensen.

Kilde: Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.