Derfor vil bankerne kvitte dit F1-lån

Ifølge bankerne kan det ikke betale sig at have et F1-lån længere, men det er bankernes egen skyld, siger ekspert.
Staten har ønsket, at bankerne skulle nedbringe antallet af F1-lånere i Danmark. Det har bankerne tjent godt på ved at fastsætte gebyrerne efter forgodtbefindende.
Staten har ønsket, at bankerne skulle nedbringe antallet af F1-lånere i Danmark. Det har bankerne tjent godt på ved at fastsætte gebyrerne efter forgodtbefindende. Foto: /free

I morgen fredag er det sidste mulighed for at få omlagt F1-lånet til et F3 -eller et F5-lån, hvis man skal nå at drage fordel af det inden den nye rente fastsættes i oktober.

- Modsat andre lånomlægninger betragtes denne omlægning som et profilskifte. Derfor er det enten gratis eller koster et mindre gebyr på omkring 600 kroner, siger Brian Rasmussen, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, til Ritzau Fokus.

Umiddelbart virker det tillokkende. Ifølge tal fra Arbejdernes landsbank er der en årlig kontant besparelse på 3.300 kroner, hvis man skifter fra F1 til F3-lån. Skifter man til F5-lån er besparelsen på 3.600 kroner om året. Beløbet fordobles for hver million man har lånt.

Det lyder tillokkende, men den største gevinst tilfalder bankerne. Først tjente de på dit F1-lån. Nu tjener de på, at du omlægger det.

- Problemet for kunderne er, at F1-lånene er blevet dyrere, fordi bankerne har frit lejde til at skrue prisen op, hvilket har gjort lånet til en god forretning for dem, siger Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, til Ritzau Fokus.

Når de nu vil have kunderne væk fra F1-lånene, er det fordi staten ønsker det, forklarer han.

Egentlig er F1-lån et ganske fint lån med høj troværdighed, men udenlandske ratingbureauer forstår ikke modellen, og derfor sår de tvivl om sikkerheden for forbrugeren. Det får politikerne og Nationalbanken til at vende sig imod de ellers så populære lån, og derfor ønsker de, at kunderne forlader den låntype.

- Der er en øget usikkerhed ved F1-lånene, men den er ganske langt væk. De kan blive et problem for vores kreditværdighed som nation, hvis der skulle komme en ny finanskrise, men det er altså temmelig usandsynligt, siger Curt Liliegreen.

Hver gang renten på et lån omlægges, betaler man et gebyr for denne omlægning. Den hyppige rentetilpasning har været smart den seneste tid, hvor renten er faldet over længere tid, men hvis renten ikke udvikler sig mærkbart, risikerer man at betale et gebyr for at betale stort set samme rente som før. Låser man derimod den lave rente i et F3 eller F5 lån nu, er man sikret længere tid, hvis renten begynder at stige igen.

- Når vi anbefaler en omlægning af F1-lån, er det fordi, man betaler det gebyr årligt. Omlægger man til F3 eller F5, skal man kun betale hver tredje eller femte år, da man låser sit lån til renten længere tid, siger Brian Friis Rasmussen.

Curt Liliegreen medgiver, at renten er historisk lav, og at den næppe bliver nede, men siger igen.

- Det, man betaler, hver gang renten er blevet revurderet, er igen et gebyr opfundet af bankerne, der langt overstiger, hvad de har af arbejde i den forbindelse med omlægningen, siger han.


Fakta: F-lånene

- F-lån betyder lån med fleksibel rente. Den rente fastsættes afhængig af, om man har et F1, F3 eller F5-lån. Har man F5-lån revurderes det hvert femte år.

- Man kan få F-lånene med op til 10 år mellem fastsættelsen af en ny rente

- Seneste 1. august skal man melde til sin bank, hvis man ønsker at omlægge sit lån

- Når F-lånene omtales som risikable er det ud fra en hypotese om, at finanskrisen kan opstå igen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.