Derfor skal du vælge 1,5-procents boliglån

2-procents lånet er tæt på at være fortid, og rentefaldet giver store gevinster for boligejerne. Se hvorfor du skal skifte dit boliglån.
Mange boligejere kan med fordel omlægge deres lån.
Mange boligejere kan med fordel omlægge deres lån. Foto: Colourbox/free

Rekordlave boliglån til 1,5 procent lurer i kulissen.

Realkreditinstitutterne har allerede åbnet for et 30-årigt fastforrentet lån til bare 1,5 procent i rente.

Men så længe kursen på 2-procents lånet holder sig under 100, vil det være mest fordelagtigt for langt de fleste boligejere.

Det kan dog ændre sig allerede i dag, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

- Alles øjne er rettet mod Nationalbanken. De kan med en rentesænkning sende 2-procents lånet over kurs 100 og dermed lukke lånet, siger han til Newspaq.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, tør ikke spå om, hvornår 2-procents lånet lukket. Men det kan meget vel ske inden for kort tid.

- Det ligger fortsat i kortene, at der kan komme en rentesænkning fra Nationalbanken. Det kan også være, at der sker en begivenhed i Europa, der gør, at investorerne får endnu mindre risiko-appetit og hopper over i statsobligationer, hvilket trækker boligrenten ned, siger han til Newspaq.

Op imod 150.000 boligejere har allerede valgt at skifte deres fastforrentede lån ud med et 2-procent lån i januar. Det giver ifølge Nykredit boligejerne en årlig besparelse på cirka 250 milliarder kroner.

En boligejer, der f.eks. skifter fra et 4-procents lån på 1 millioner kroner til et to-procent lån, vil spare cirka 400 kroner per måned på ydelsen. Samtidig stiger afdraget betydeligt, så man betaler meget mere af på sin gæld.

Johan Juul-Jensen tror, at vi står over for endnu en konverteringsbølge, hvis kursen på 2-procent lånet ryger over 100.

- Vi havde i januar en af de største konverteringsbølger nogensinde med 94 milliarder kroner. Hvis renterne bliver ved med at falde, kan vi komme over 100 milliarder kroner ved den kommende opsigelsesfrist. Der er stadig masser af låntagere med 3-procent og 3,5-procent lån, der ikke har taget imod det gode tilbud, siger han.

Det er den danske fastkurspolitik, kombineret med usikkerheden om Grækenland og lav økonomisk vækst i eurozonen, der får investorerne til at flokkes om de danske realobligationer.

Det store pres på kronen har tvunget Nationalbanken til at sænke renten hele fire gange på kort tid.

Fakta:

Er 1,5 procent lånet en god idé for dig?

Alle med 3-procents lån eller endnu højere rente bør kontakte deres pengeinstitut. De kan med ret stor sandsynlighed spare en masse penge på en eftermiddag.

En konvertering giver både lavere ydelse, højere afdrag, den bedst mulige beskyttelse af friværdien og mulighed for at skære af restgælden ved en senere opkonvertering.

Det koster 10-15.000 kroner i direkte omkostninger at omlægge sit lån. Dertil kommer et kurstab.

I øjeblikket er kursen på 1,5 procent lånet på 96,25. Det betyder, at en låntager kun får 96 kroner per lånte 100 kr. med 1,5-procents lånet.

Forventer man at flytte fra sin bolig inden for en kort årrække, kan det derfor ikke betale sig at omlægge til et 1,5 procent-lån.

Kilde: Nykredit

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.