Derfor må dine glas IKKE stå med bunden i vejret

Når opvasken efter grill-middagen med vennerne skal tages, virker det oplagt at stille vinglassene med bunden i vejret i skabet. Men det er ikke en god ide, mener ekspert.
Sådan bør dine glas stå i skabet. Men bunden nedad!
Sådan bør dine glas stå i skabet. Men bunden nedad! Foto: SCANPIX arkiv

Af Kasper Skov Jensen, Traffic Center, Aller Media

Efter du har gjort dig umage med at gøre glassene skinnende rene, og de skal stilles på plads i skabet, virker det naturligt at stille dem med bunden i vejret for at undgå støv. Men hvis du vil være sikker på, at glassene også er pæne næste gang, du skal bruge dem, skal de vendes om.

Forklaringen er, at den lille rest af fugt, der er på glasset lige når man har tørt det af, kan udvikle sig til den såkaldte glaspest – en hvid hinde i glasset, der ikke kan fjernes igen.

Her er de fem mest beskidte steder i dit hjem: Se dem på Isabellas.dk

- Glas er generelt et meget modstandsdygtigt materiale, som tåler kontakt med de fleste kemikalier. Derimod tåler glas ikke fugtighed ret godt, siger Malin Skaar, leder af forbrugerservice i virksomheden Lilleborg, der blandt andet producerer rengøringsprodukter, til nrk.no.

Se også:

Ifølge Malin Skaar er det bedre at stille glassene med toppen i vejret, så fugten ikke bliver fanget i glasset.

Selvom glaspest ikke kan kurreres kan det sagtens udskydes, mener eksperten. Den hvide belægning breder sig langsomt, og til sidst bliver glasset helt hvidt.

Her er de otte største IKEA-fejlkøb, nogensinde: Se dem på Madogbolig.dk

Kalk eller pest?

Man kan nemt komme til at forveksle glaspest med kalk. Og det er især et problem, hvis dit vand er meget kalkholdigt. Malin Skaar anbefaler, at man fjerner kalken ved at lade glassene ligge i varmt vand blandet op med citronsyre.

Analyser fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland viser, at det mest kalkholdige vand kommer ud af hanerne i Tårnby og Dragør, mens vandet i Ikast, Silkeborg og Ringkøbing/Skjern er næsten uden kalk.

Få fem køkkentips til dummies på Magasinetmad.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.