Derfor får du strækmærker

Strækmærker er mange kvinders mareridt, men hvorfor opstår de, og kan man gøre noget ved dem?
Mange kvinder er kede af deres strækmærker, men faktisk har over halvdelen af alle kvinder strækmærker.
Mange kvinder er kede af deres strækmærker, men faktisk har over halvdelen af alle kvinder strækmærker. Colourbox / Modelfoto

Strækmærker kan være en plage især i sommermånederne, hvor bikinien og de bare ben skal luftes. Strækmærker opstår især under graviditet, men de kan også komme af andre årsager, og mænd kan såmænd også få dem.

Til kamp mod strækmærker. Læs mere på q.dk

- Der er forskellige årsager til, at man kan få strækmærker. Det kan både skyldes fysiske og hormonelle årsager.  Under graviditeten skyldes det, at maven vokser så hurtigt, og det kan få huden til at ”revne”, så der opstår vertikale striber. Men det kan også skyldes hård træning som for eksempel bodybuilding. Det er meget udbredt blandt bodybuildere, og andre der hurtigt tager på i vægt – dermed også mænd. Også brugen af anabolske steroider gør folk mere udsatte for at udvikle strækmærker, forklarer Grethe Marie grimen, der er rektor og leder på Beauty Hudplejeskolen i Norge til KK.no.

Derfor skal du smøre kroppen ind i olie. Læs mere på femina.dk

Strækmærker er ganske enkelt væv i underhuden/bindevævet som revner.  De opstår, når huden bliver strukket og dermed brister. Op mod 70 procent kvinder og 40 procent mænd døjer med strækmærker.

- Strækmærker er meget almindeligt også hos unge mennesker, der har det i større eller mindre grad på hofter, lår eller overarme. Det sker gerne i puberteten, når man vokser hurtigt, siger Grimen.

Hormonerne er grunden til at 90 procent af alle kvinder, får strækmærker hen mod slutningen af graviditeten.  Under graviditeten forandrer hormonerne hos kvinder sig meget, det fører ofte til store forandringer i huden. Huden vender siden tilbage til det normale – med undtagelse af strækmærkerne, de bliver.

Kan man blive strækmærkerne kvit?

- Der findes desværre ikke nogen egentlige måder, man kan blive af med sine strækmærker på, men der er dog forskellige ting, man kan prøve. Eksempelvis kan man undgå strækmærker ved at undgå for hård fysisk træning kombineret med steroider. Men under puberteten eller i forbindelse med en graviditet, er der ikke noget man kan gøre ved det, og der findes ikke cremer, der kan forebygge strækmærkerne, siger hudlæge Ernst-Jan Veer.

Dog kan man ved at spise Omega-3 gøre sit til at være på forkant med strækmærkerne.

- Sørger man for at huden er fugtet både udenpå og indeni tåler huden bedre at blive strukket, inden det rent faktisk skulle ske. Man kan også reducere størrelsen af mærkerne ved behandling på en klinik med laser- eller lysbehandling. Det skal dog helst gøres inden for to år efter, de er opstået, siger Grimen.

Af Cecilie Wenstrup, Aller Media AS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.