Påsken står for døren, og årets første store frokostbord skal anrettes. Den røde juledug er skiftet ud med påskens gule farver, men ellers ligner retterne julefrokostbordet til forveksling. Der er sild, rejer og leverpostej - og naturligvis storfavoritten, fiskefileten.
Den hvide fisk, som i sin brune, panerede form er et hit hos store og små, er ikke bare populær på påskebordet, men også nem og lækker at tilberede selv.
Smørrebrødsjomfruen Ida Davidsen, som styrer køkkenet på den historiske restaurant af samme navn, tilbereder fiskefileten på gammeldags vis. Den benløse rødspættefilet bliver først vendt i mel, så æg og til sidst rasp. Herefter bliver den stegt i salatolie, så den bliver sprød.
Spørger man Ida Davidsen, vil hun til påskebordet anrette fiskefileten med en salat på stenbiderrogn. Den laver hun ved at blande skyr op med stenbiderrogn og vende rejer i blandingen.
- Den kommer man oven på rødspættefileten og pynter med grønne asparges og rejer, siger hun.
Men til påskefrokosten skal der som bekendt serveres mange retter, og for at lette arbejdsbyrden kan du købe fiskefileterne på frost. Du skal dog være opmærksom på, at du betaler for mere, end hvad der ender på påskebordet.
Man tilsætter nemlig vand og fosfatsalte i fiskefileter, for at fisken kan suge mere vand og dermed veje mere.
- Du betaler for vand. Der er mindre fisk i fisken, siger Camilla Udsen, der er seniorrådgiver i fødevarepolitik ved Forbrugerrådet Tænk.
Forbrugerrådet Tænk skriver på deres hjemmeside, at helt op til 100 gram i en pose ovnklare fiskefileter på 500 gram kan forsvinde. Fosfatsalte er dog ikke den eneste årsag.
- Når vi taler frosne fisk, er det også normalt at bruge glasering, som er et lag saltvand, der ligger uden om fisken. Det beskytter mod smagsændringer under opbevaringen, men det betyder også, at den svinder mere, siger Camilla Udsen.
Køber du en pose fisk frisk fra frost, opfordrer Forbrugerrådet Tænk til, at du steger dem direkte fra frost. På den måde undgår du, at fileterne skrumper ind til ingenting.
Forbrugerrådet Tænk har udviklet en hel påskefrokostguide, hvor du kan få hjælp til alle forbrugeraspekter af forårets madmættede højtid.
Fakta: Sådan undgår du madspild i påsken:
- Servér kun lidt mad ad gangen
- Dæk op med små tallerkener
- Giv gæsterne rester med hjem
- Frys resterne ned
/ritzau/FOKUS