Her betaler togselskabet din taxa

Er toget eller bussen forsinket, kan du bestille en taxa på trafikselskabets regning. Se hvad selskabernes rejsegaranti dækker.
Fat mod, når dit tog er forsinket. Måske kan du tage en tur i taxa på togselskabets regning.
Fat mod, når dit tog er forsinket. Måske kan du tage en tur i taxa på togselskabets regning. Foto: René Strandbygaard/DSB/free

Vidste du, at Nordjyllands Trafikselskab dækker udgifter til en taxa op til 50 kilometer, hvis bussen eller toget er skyld i en forsinkelse på 20 minutter?

Den såkaldte rejsetidsgaranti blev indført her i landet i 2006, men i dag er det kun hver anden passager i offentlig transport, der har hørt om ordningen. Det viser en undersøgelse fra Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.

Og hvad værre er: De kender ikke til muligheden for at få erstatning.

- Det er vigtigt, at vi hver især gør hinanden opmærksomme på, at der er rejsetidsgaranti. Hvis toget eller bussen er meget forsinket, kan man fortælle det til sine medpassagerer, lyder rådet fra konstitueret projektchef hos Passagerpulsen, Asta Ostrowski.

Sydtrafik, Movia, Midttrafik og Metroselskabet er bare nogle af de selskaber, der vil give dig en tur i taxa, hvis en sporledning eller andre forstyrrelser giver dig forsinkelser på rejsen.

Som passager har du nemlig ifølge EU's jernbaneforordning ret til at få kompensation, når dit tog pludseligt bliver meget forsinket.

Ifølge Passagerpulsen er der kun information om rejsetidsgarantierne på 16 ud af de 73 stationer.

Hos Arriva afviser man, at passagererne i selskabets tog og busser skulle være dårligt informeret om ordningen, som yder kompensation til passagererne i form af en "rejsetidsgarantibillet" til den strækning, hvor man oplever forsinkelsen.

- Vi gør, hvad vi skal for at give vores kunder den information. Det fremgår på vores hjemmeside, og på stationerne kan du få en folder med information. Vores indtryk er, at det er noget, kunderne sagtens kan finde og benytte, siger pressemedarbejder hos Arriva, Morten Nissum Larsen.

Reglerne for rejsetidsgarantien varierer fra selskab til selskab. Rejsetidsgarantien dækker typisk kun forsinkelser hos ét trafikselskab. Midttrafik og Arriva har dog indgået en aftale i områderne omkring Arrivas togstrækninger, som de kalder Mixtur.

Det betyder, at du kan søge rejsetidsgaranti, hvis du ikke når din bussen, fordi toget er forsinket.

Så stor skal forsinkelsen være, før selskaberne dækker:

Ved 20 minutters forsinkelser:

Bornholms trafikselskab (BAT)

Fynbus

Movia

Midttrafik

Nordjyllands Trafikselskab

Sydtrafik

Ved 30 minutters forsinkelse:

Arriva

DSB's fjern- og regionaltog

Metroselskabet

Ved 60 minutters forsinkelse:

DSB's S-tog.

Kilde: Passagerpulsen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.