Åbenhed på jobbet

"Der gik otte år, før jeg turde fortælle kollegerne, at jeg er lesbisk"

"Det er bare fordi, du ikke har mødt den rigtige mand endnu," er blandt de kommentarer, Firuta Dam får, når hun fortæller kollegerne på Rigshospitalet, at hun er homoseksuel.
- Man kan selvfølgelig godt blive ked af det, når ens
kolleger ikke forstår en eller synes, at man er lidt mærkelig, fortæller Firuta
Dam.

- Man kan selvfølgelig godt blive ked af det, når ens kolleger ikke forstår en eller synes, at man er lidt mærkelig, fortæller Firuta Dam.

Privatfoto

Man tier, når snakken falder på weekendplaner. Og snakker uden om, når der bliver spurgt til kærester.

Der gik otte år, før Firuta Dam turde fortælle kollegerne i rengøringen på Rigshospitalet i København, at hun er lesbisk.

- Jeg var bange for, at folk ville se skævt til mig eller behandle mig anderledes, hvis de vidste det, siger Firuta Dam, som har gjort rent på Rigshospitalet i 16 år.

I dag er det stadig langt fra alle kollegerne, der ved, at Firuta Dam er homoseksuel.

- Hvis folk spørger, siger jeg det, men det er ikke noget, jeg fortæller alle om, siger hun til Avisen.dk.

Kollegerne forstår det ikke

Firuta Dam er langt fra den eneste homoseksuelle, der har svært ved at springe ud på jobbet.

Faktisk vælger fire ud af ti homo- og biseksuelle samt transpersoner slet ikke eller kun i lav grad at være åbne om deres seksualitet overfor kolleger og chefer. Hver femte vælger aldrig at springe ud. 

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en ny undersøgelse, Epinion har lavet for LO, FTF og Akademikerne.

- Det er helt sikkert et billede, jeg kan genkende fra min hverdag. Hvis man oplever, at det gør folk ubehageligt tilpas, eller at de ikke rigtig forstår én, er det ikke noget, man har lyst til at sige som det første, siger Firuta Dam.

Den 43-årige tillidsrepræsentant fortæller, at det især er usikkerhed på, hvordan kollegerne vil reagere, som afholder hende fra at være åben om sin seksualitet.

- Jeg arbejder i rengøringen på Rigshospitalet, hvor mange af de ansatte kommer fra andre kulturer, hvor man ikke er lige så åben omkring at være homoseksuel. Det betyder, at de har svært ved at forstå det, og at jeg skal forklare mig selv mange gange. De siger måske: “Det er bare fordi, du ikke har mødt den rigtige mand endnu.” Men sådan er det jo ikke, siger hun.

Firuta Dams oplevelser bliver bekræftet af tallene fra undersøgelsen, som bygger på svar fra 500 lønmodtagere, der definerer sig som andet end heteroseksuelle.

I svarene fremgår det, at det især er kollegernes reaktioner, der gør det svært at stå frem. Således svarer 36 procent, af dem, der ikke er åbne, at det skyldes usikkerhed over for omgivelsernes reaktioner. 27 procent fortæller, at stemningen blandt kollegerne ikke er positiv overfor LGBT-personer.

Man kan selvfølgelig godt blive ked af det, når ens kolleger ikke forstår en eller synes, at man er lidt mærkelig

- Man kan selvfølgelig godt blive ked af det, når ens kolleger ikke forstår en eller synes, at man er lidt mærkelig. Men det handler jo om at overvinde den kulturkløft, der kan være. Jeg er selv fra Rumænien og flygtede fra et samfund, hvor jeg ikke kunne være mig selv, så jeg ved godt, hvordan de har det, siger Firuta Dam.

Brug for synlige fagforeninger

I kølvandet på undersøgelsen fastslår både LO, FTF og Akademikerne, at der skal gøres noget ved problemet. De peger især på arbejdsgivernes ansvar, men også, at tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter skal mere på banen.

Firuta Dam er ikke i tvivl om, at fagbevægelsen har en vigtig rolle at spille, hvis problemet skal løses.

- Der er brug for at fagforeningerne bliver mere synlige ude på arbejdspladserne også i forhold til seksualitet. De skal sætte gang i nogle debatten, så vi får talt om det og finder ud af, at det altså er helt normalt at være noget andet end heteroseksuel, siger hun til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.