Deniz vil have sine 40.000 kr tilbage fra kommunen

Deniz Mercan har fået fri proces til at køre sag mod Ankestyrelsen. Sagen kan få betydning for de op mod 600-800, der har mistet retten til kontanthjælp, efter at have vundet sager mod kommunerne.
Deniz Mercan var ansat i Forsvaret og kom to gange indenfor kort tid til skade med ryggen og har været sygemeldt siden september 2011.
Deniz Mercan var ansat i Forsvaret og kom to gange indenfor kort tid til skade med ryggen og har været sygemeldt siden september 2011. Privat

Dyb uretfærdighed. Det er den følelse, rygskadede Deniz Mercan sad tilbage med forrige sommer, da han vandt en sag over Aalborg Kommune.

Han fik efterbetalt 59.000 kroner i sygedagpenge, som Aalborg Kommune i følge reglerne skulle have givet ham. Men glæden var kort.

For på grund af efterbetalingen mistede han retten til kontanthjælp i et halvt år, fordi han nu var for rig. Han tabte cirka 40.000 kroner.

Siden har den nu 25-årige Deniz Mercan kæmpet for at få loven lavet om, så andre fremover ikke skulle mistede deres kontanthjælp, hvis de vandt en sag mod kommunen.

Loven blev ændret i sidste måned. Nu har Deniz Mercan selv fået fri proces, så han kan gå i retten og prøve at få sine egne penge tilbage med tilbagevirkende kraft. Han mener, at sagen handler om mere end hans egne penge.

- Hvis jeg får ret, kan det betyde, at alle, der siden 2011 har fået efterbetalt sygedagpenge, og har mistet deres kontanthjælp af den grund, kan søge erstatning,” siger Deniz Mercan.

Beskæftigelsesministeriet har vurderet, at borgerne har tabt omkring 5-10 milioner kroner om året, siden retningslinjerne kom. Hvis man antager, at hver enkelt sag omhandler en efterbetaling på 40-60.000 kroner vil det få konsekvens for 600-800 borgere siden 2011.

Ekspert: "Kugleskørt"

Deniz Mercan mistede sine 40.000 kroner, fordi Ankestyrelsen i 2011 kom med nogle principafgørelser om, hvordan man skal forstå loven om kontanthjælp.

Ankestyrelsen afgjorde, at efterbetalte sociale ydelser er en formue. Det rettede kommunerne sig efter.

- Ankestyrelsen er ikke lovgiver, men de fortolker kun loven. Altså kan deres ord heller ikke være lov. Før 2011 har efterbetalinger af sygedagpenge aldrig været set som en formue i lovens forstand, siger Deniz Mercan.

Professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher har tidligere opfordret til at få afprøvet Ankestyrelsen fortolkning ved domstolene.

Hun mener, at Ankestyrelsen har taget fejl i de principafgørelser, der er skyld i problemet.

Kirsten Ketscher synes, det er meget positivt, at Deniz Mercan har fået fri proces til at køre sagen.

- Når han får det, er det jo fordi Procesbevillingsnævnet vurderer, at der er en reel sag mod Ankestyrelsen, siger hun.

Kirsten Ketscher har overfor Avisen.dk kaldt det for "kugleskørt" at se en sum penge, der udbetales som følge af en fejl i den offentlige forvaltning, for en formue.

Læs også: Ekspert om sager som Deniz og Pias: Kugleskørt

Rygskadet af militærets kamphunde

Deniz Mercan var ansat i Forsvaret og kom to gange indenfor kort tid til skade med ryggen og har været sygemeldt siden september 2011.

I sommeren 2012 stoppede Aalborg Kommune hans sygedagpenge, og erklærede ham rask uden at spørge ham.

Deniz Mercan, hvis kone er socialrådgiver, mente ikke det kunne passe. Han klagede, men mens han stort set ikke selv fik noget ud af at få medhold i klagen, så var det en god forretning for Aalborg Kommune.

Kommunen sparede alt i alt næsten 40.000 kroner ved at bryde reglerne og nægte Deniz Mercan de sygedagpenge, han havde oprindeligt havde ret til.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.