Dan Turélls datter afslører: Det var utrygt at være derhjemme

Lotus Turèll, datter af forfatteren Dan Turèll og skuespilleren Chili Turèll, fortæller over to DR-programmer om livet som datter i en familie styret af druk.
Over to programmer går Lotus Turéll i sporet på sin far, Dan Turéll, og hans stamværtshuse og på, hvilke problemer børn ofte har under og efter opvæksten i en familie med druk.
Over to programmer går Lotus Turéll i sporet på sin far, Dan Turéll, og hans stamværtshuse og på, hvilke problemer børn ofte har under og efter opvæksten i en familie med druk. Foto: Nils Meilvang/Scanpix/arkiv

Lotus Turèll fortalte tidligere på året åbent om sit forhold til sin berømte og anerkendte far, forfatteren Dan Turèll.

Dengang fortalte hun om en barndom, der gik op i svigt og farens tiltagende druk og moderens, skuespilleren Chili Turèlls, fortvivlelse over et forlist familieliv.

Nu rejser Lotus Turèll i en ny programserie på DR 1, "Lotus og den fulde sandhed", tilbage i tiden.

I fars druk-spor

Over to afsnit opsøger hun nogle af de værtshuse, hvor Dan Turèll havde sin daglige gang, og hvor Lotus ofte tilbragte tid sammen med sin far.

Hun snakker med de mennesker, der var omkring hende og faderen i hendes barndom. Og hun fortæller om den aften, hvor hun som lille vågnede, og der ikke var nogen i lejligheden.

Store dele af hendes fortid har hun ingen erindring om, og hun har derfor brug for at få vished om den.

- Det har været vildt svært at gå gennem livet og holde noget skjult. Så kan man jo aldrig være til stede, siger Lotus Turèll, der husker sin barndom som en tid, hvor der intet manglede af materielle goder. Men hvor der alligevel manglede alt, siger hun ifølge BT i programmet.

- For mig var det utrygt at være derhjemme, for jeg vidste ikke, hvad der kunne ske. Jeg vidste ikke, om min far ville smutte, fordi han skulle på værtshus. Og hvis han gjorde det, vidste jeg ikke, hvornår han kom hjem. Og jeg vidste ikke, i hvilken tilstand han kom hjem.

Druk i  middel- og overklassen

I det andet program er Lotus Turèll på sporet af alkoholmisbrug i andre middel- og overklassefamilier.

Lotus ser på, hvorfor det er så svært at spotte netop disse børn og unge, hvilke massive problemer de ofte har både under og efter opvæksten, og så møder Lotus Turèll børn, som er vokset op i familier, hvor enten mor eller far har haft et massivt alkoholmisbrug.

- Jeg håber, at programmerne kan være med til at skabe mere viden og en åben og ærlig debat om, hvordan vi kan hjælpe de svigtede børn og deres familier. Det er som om, at vi som samfund har svært ved at begribe, at man kan have voldsomme psykiske skader, når facaden er pæn og man samtidig præsterer på fornemmeste vis. Jeg har selv været enorm dygtig til at camouflere mit problem ved at være en mønsterelev som barn og som voksen have fuld fart på – altid med en fyldt kalender. På overfladen fuld af ressourcer men indeni helt ødelagt, siger Lotus Turèll til DR.

Lotus Turèll er i dag familiecoach og foredragsholder og har gjort det til sin levevej at hjælpe andre, der er i en lignende situation.

Første del af "Lotus og den fulde sandhed" sendes i aften klokken 20.25 på DR 1 klokken. Andet afsnit sendes mandag 26. september klokken 20.45.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.